“Γερή πλάτη” από ΟΤΕ- Εθνική στη Σοφοκλέους

Η κατοχύρωση των 1.561 μ. και το θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές δίνει αέρα στους εγχώριους επενδυτές που αυξάνουν θέσεις σε τράπεζες (3,4%) και επιλεγμένες μετοχές του Mid40. Στα 10,70 ευρώ η ΕΤΕ, πάνω από τα 11 ο ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα… πράσινα (τι να λέμε τώρα;- ο καθείς και… ο πόνος του) το ταμπλώ, καθώς συνεχίζεται η χθεσινή ακραία αντίδραση με ουρά εντολών και ενδοσυνεδριακού παιχνιδιού.

Όσο οι DJIA και SP500 παραπέμπουν σε συνέχεια της βραχυπρόθεσμης κίνησης τους θα δικαιολογούνται οι προσπάθειες-αυξημένου ρίσκου, όμως- ορισμένων να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη αυτής της προσπάθειας.

Αρχικά, ο ΓΔ έφθασε μέχρι τις 1.561 μονάδες, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα και από την αντίσταση αυτής της βραχυπρόθεσμης πορείας, για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τις 1.555 μονάδες. Λίγο χαμηλότερα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως διαμορφώνεται μία βάση στήριξης, για όσους παρακολουθούν την αγορά με ορίζοντα το πολύ Τ συν 3 συνεδριάσεις

Η Εθνική, που δικαιολογημένα και μετά το χθεσινό 15,5%, είχε προσφορά μέχρι τα 10,44 ευρώ μπορεί να κρατήσει για σήμερα ( ίσως και αύριο-Παρασκευή) τα 10 ευρώ αν και τεχνικά δικαιολογούνταν τιμές υψηλότερα ακόμη και των 11 ευρώ.

Κάτι, που κατά πάσα βεβαιότητα, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών κυρίως της αμερικανικής. Αντιθέτως, κερδίζει πόντους ο ΟΤΕ (με 1,7%) προς τα 10,72 ευρώ και δείχνει μετοχή ικανή «να βάλει πλάτη» όταν σταδιακά θα αρχίσει η διόρθωση των τραπεζικών χαρτιών.

Από τον Οργανισμό θα περιμέναμε στη συνέχεια άνοδο του πήχη προς τα 11 ευρώ, ποντάροντας σε άμεση υπέρβαση αυτής της ασθενούς αντίστασης.

Κυρίως λόγω ΟΤΕ, ο FTSE20 κρατά ακόμη τα 760-765 καθώς Alpha, Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν χαμηλότερα. Συνεκτιμώντας τη χθεσινή αντίδραση, θα λέγαμε πως η Alpha Bank με 12% σήμερα στα 4,16 ευρώ υποχωρεί λιγότερο από την Eurobank που μετά το χθεσινό 5% επανέρχεται προς τα 3,7-3,8 ευρώ.

Αυτά με μάλλον αυξημένες συναλλαγές., εν πάσει περιπτώσει συγκριτικά περισσότερες από ό, τι χθες και βεβαίως την Δευτέρα, καθώς πριν από λίγο κυμαίνονταν στα περίπου 19,8-20 εκατ. ευρώ.

Υψηλός σχετικά τζίρος πέραν των Εθνικής, ΟΠΑ, Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank και σε Marfin Popular, Coca Cola 3 E, Βιοχάλκο, Ιντραλότ, Μυτιληναίο, Βωβός. Γύρω στις 10.55 ΄που ο ΓΔ γύρισε στο κόκκινο, οι πωλητές επικράτησαν και στη μετοχή της Εθνικής πιέζοντας την τιμή προς τα 10,24 ευρώ με τις εντολές να δίνονται με ρυθμό… χιλιάρικων.

Λογικά, θα πρέπει να πρόκειται για πωλήσεις «χιλιάρικων» που αγοράσθηκαν χθες στην διάρκεια της ανόδου και της κορύφωσης της τάσης και κατοχυρώνονταν πριν από λίγο. Μικρές υπεραξίες αλλά σε αυτή την συγκυρία καλοδεχούμενες από αρκετούς.

Από το υπόλοιπο... ταμπλώ, η Forthnet κάνει με 4,5% την υπέρβαση προς τα 0,75 ευρώ, αλλά… Τα Ελληνικά Πετρέλαια σταθεροποιούνται στα 6,24 ευρώ, η ΣΙΔΕΝΟΡ αντιδρά προς τα 3,04 ευρώ, ενώ η Lavipharm δίνει ακόμη μία αντίδραση προς τα 0,80 ευρώ. Σχετικά καλές συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε Παρνασσό(1,6 ευρώ) Ιντρακόμ(ο,58 ευρώ), Νηρέα (0,53 ευρώ).

Η επιβεβαίωση (ενδοσυνεδριακά) των χαμηλών 1.551 (χθεσινό κλείσιμο)-1.554 (ελάχιστο ημέρας) δικαιολογεί μία εκ νέου ώθηση του ΓΔ υψηλότερα. Από τα αν θα υπερβεί τη μέχρι τώρα υψηλή τιμή ημέρας (1.561,8 μον.) θα μπορούμε να έχουμε στη συνέχεια μία καθαρότερη εικόνα για την βραχυπρόθεσμη τάση. Και βεβαίως επαρκέστερες ενδείξεις για την ενδεχόμενη πορεία των DJIA και SP500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v