ΧΑ: Αναζητούνται τα όρια του μίνι ράλι

Η χθεσινή ακραία αντίδραση των αγορών παραπέμπει σε κινήσεις «χτυπώ και φεύγω» και αυξημένο ρίσκο. Μετοχές "κλειδιά" η Εθνική, πάνω από τα 10 ευρώ, αλλά και οι Eurobank, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ένα ράλι για να.. πηδήξεις μέσα, διερωτάται ο Michael Ashbaugh από τις ΄΄σελιδες΄΄ του www.marketwatch.com για να απαντήσει-όπως οι περισσότεροι-καταφατικά εάν βέβαια αναλαμβάνουμε το ρίσκο μίας κίνησης “χτυπώ και φεύγω”.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρονταν χθες σε “τράπεζες διψασμένες για άνοδο”, ενώ η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών περιμένει με το…δάκτυλο στο πληκτρολόγιο.

Η χθεσινή ακραία διακύμανση, διεθνώς μπορεί πάντα σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση να έχει διάρκεια μίας- δύο (άντε, τριών) συνεδριάσεων και μέχρι να προσεγγιστούν κρίσιμες περιοχές για βασικούς δείκτες από την Wall μέχρι τον DAX και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στον σημερινό Εκηβόλο επιχειρούμε την καταγραφή τεχνικών περιοχών και ανίχνευσης των αντοχών των αγορών. Ένα καλό…κερδοσκοπικό ραλάκι που και θέσεις να καλυφθούν βοήθησε, υπεραξίες να βγουν, κωδικοί να… ξεκοκκινήσουν και όπως σημειώνει παίκτης γνώστης της αγοράς Παραγώγων, να αντισταθμιστούν Συμβόλαια-μετοχές εν όψει της επικείμενης “λήξης τριών σειρών προϊόντων”.

Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να φέρει βασικούς δείκτες και μετοχές ακόμη λίγο πιο ψηλά, αλλά… πάντα η τεχνική ανάλυση «δείχνει» πως οι αγορές βρίσκονται προς την ολοκλήρωση της διόρθωσης, στο τ ε λ ε υ τ α ί ο  σκέλος του τ ε λ ε υ τ α ί ο υ  (πέμπτου κατ΄ ορισμένους) κύμματος- κίνηση που «κρύβει» ακόμη μία βίαιη βύθιση ενδεχομένως κάτω και από τα τελευταία χαμηλά.

Αυτό εξηγεί και την λογική του hit and run, που ακολουθούν αρκετοί παίκτες αυτές τις ημέρες αλλά και την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ενδοσυνεδριακά διακυμάνσεις.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης μπορεί να δώσει μία μικρή συνέχεια, μία ουρά στο χθεσινό κρεσέντο, αλλά δεν δείχνει να είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για τη λήψη βραχυμεσοπρόθεσμων θέσεων.

Πρακτικά, η μετοχή της Εθνικής μπορεί να πιάσει τα 10,8-11,5 ευρώ αλλά εκτιμάμε πως δεν είναι αυτή- η τρέχουσα φάση των αγορών- που θα φέρει τη συγκεκριμένη μετοχή προς τα 14 και 15 ευρώ. Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε σε δεύτερη φάση και εφόσον επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της αγοράς και προπάντων τα τελευταία χαμηλά, ή λίγο χαμηλότερα.

Είναι λογικό στις σημερινές αποτιμήσεις πολλοί επενδυτές να ενισχύουν τις θέσεις τους ή, όπως σημειώναμε και χθες, κάποιες... Εθνικούλες τις αγοράζεις χαμηλότερα των 9 ευρώ ακόμη και αν πιθανολογείς πως μπορεί να πιάσει τα 7 ή και τα 6 ευρώ (όπως τεχνικά παραπέμπει το διάγραμμα) κρατάς όμως διαθέσιμο για την τελική φάση των αγορών.

Όταν, όπως εκτιμά μερίδα διορατικών αναλυτών και παικτών, θα έχει δημιουργηθεί ο «πολύ σημαντικός πυθμένας» και θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με ορίζοντα και το ρίσκο όχι 2-3 συνεδριάσεων αλλά ενός, δύο ή και τριών μηνών.

Για την αρχή της συνεδρίασης θα θέλαμε να δούμε την... συμπεριφορά των βραχυπρόθεσμων απέναντι στην Εθνική, δεδομένου ότι στη μετοχή μπήκαν κεφάλαια και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, την Eurobank που με 5% στην χθεσινή της αντίδραση υποαπέδωσε έναντι της Εθνικής αλλά κυρίως των Alpha Bank (12,4%) και Πειραιώς που έκανε 12,2% στα 4,06 ευρώ.

Περιμένουμε επίσης την συμπεριφορά μετοχών από την καλούμενη ομάδα του... Συστήματος (Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ/Τέρνα, Alapis, Φουρλής κ.α.) ειδικότερα για εκείνες που και απόδοση έχουν δώσει σε διάστημα 7 ή και 30 ημερών και περιοχές αντίστασης υπερέβησαν.

Σηματωρό αυτής της κατηγοράς θεωρούμε σε αυτή την φάση-και πάντα κατά την εκτίμηση μας την ΓΕΚ/Τέρνα που σε περίοδο 7 ημερών δίνει 10,6% , κρατά 7,9% στο μήνα και διαμορφώνεται μέχρι 24,6% υψηλότερα από την προ τριμήνου χαμηλή τιμή των 2,84 ευρώ.

Πόσω μάλλον, που στη μετοχή έγιναν πολλές συναλλαγές στο τριήμερο 6-10/3 στις τιμές «κλειδί» των 3,4-3,5 ευρώ. Ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν και ακόμη μερικές μετοχές, από την κατηγορία των «μη τραπεζικών χαρτιών» που προσελκύουν το ενδιαφέρον ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων.

Προ ολίγου, τα Συμβόλαια του DAX στη Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε μικρή υποχώρηση κατά 0,2-0,3 Ζ% του δείκτη αν και η β ρ α χ υ πρόθεσμη τάση του θα μπορούσε να τον οδηγήσει μέχρι την Παρασκευή (το πολύ) ακόμη και πάνω από τις 4.000 προς τις 4.100 μονάδες στην καλύτερη περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v