Σήμα για διόρθωση από τη Wall στο ΧΑ

Σήμα για χαμηλότερα έστειλε χθες βράδυ η Wall Street. Σε δοκιμασία οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη και FΤSE 20 εν μέσω οικονομικών αποτελεσμάτων και αυξημένης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια. "Κλειδί" οι τραπεζικές μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αποτελέσματα και διεθνής τάση παραμένουν οι ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης πορείας και του ΧΑ.

Τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου, που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες επιβεβαιώνουν τη μεικτή τάση, που διαμορφώνεται σταδιακά, ενώ εύλογα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τραπεζικούς ομίλους, βιομηχανίες-μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ελπιδοφόρες μικρότερες εταιρείες

Ο κύκλος ολοκληρώνεται αύριο με προεξάρχουσα την Εθνική, εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας και ακραίων διακυμάνσεων από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Φραγκφούρτη. Η αδυναμία τηςWall να υπερβεί το ΄΄υψηλό΄΄ των 8.591 οδήγησε σε συντονισμένες ρευστοποιήσεις που με τη…συνδρομή οικονομιών μεγεθών έφεραν τον δείκτη 2,05% χαμηλότερα στις 8.300 μονάδες.

Κατά συνέπεια η αρχή της σημερινής συνεδρίασης προεξοφλείται πως θα είναι δύσκολη, αφού πριν από λίγο και τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε σημαντική υποχώρηση στο άνοιγμα.

Επιπρόσθετα σημαντικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν χθες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης ή ακόμη και στην διαδικασία της δημοπρασίας. Αυτά εκθέτουν Γενικό Δείκτη και FΤ 20 σε κίνδυνο άμεσης υποχώρησης με ισχυρά σημεία στήριξης σημαντικά χαμηλότερα προς τους ΄΄πυθμένες΄΄ της προχθεσινής συνεδρίασης. Πρακτικά για τον ΓΔ στις 2.201,3 και για τον FΤ 20 στις 1.132,3 μονάδες

Εκ των πραγμάτων τραπεζικές μετοχές και τίτλοι εταιρειών του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που επιχειρήθηκε χθες να καλύψουν (ή κάλυψαν) τις απώλειες της 26/5 θα βρεθούν στο στόχαστρο των πωλητών. Μένει να φανούν οι αντοχές όσων κινούνται με χρονικό ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων και εκτιμούν πως έχουν περιθώριο να διακινδυνεύσουν να μείνουν εντός παιδιάς μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση.

Ηταν τέτοια η μεταβλητότητα δεικτών-μετοχών χθες σε χρηματιστήρια όπως το γερμανικό ή το αμερικανικό σημείωνε έμπειρο στέλεχος της αγοράς που όλα παραμένουν ανοιχτά.

Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται σήμερα ΄΄παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών΄΄ και ΄΄στοιχεία για νέες κατοικίες΄΄ ενώ από τα αυριανά ξεχωρίζει βεβαίως η πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ (προβλέπεται υποχώρηση 5,5% !) με τον DJIA να μ η ν μπορεί να ξεπεράσει τις 8.550 μονάδες αλλά να μ η ν δίνει ούτε ξεκάθαρο σήμα για αποχώρηση, διορθώνοντας χαμηλότερα των 8.100 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα μετρήσουν οι αντοχές της Εθνικής (με 3,6% χθες στα 18,7 ευρώ), Alpha Bank (συν 6,2% χθες αλλά μείον 4,7% στις 26/5).

Ανάλογος έλεγχος αντοχών προεξοφλείται πως θα γίνει σε μετοχές του FΤ 20 αλλά και σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης αρκετές από τις οποίες ανακοίνωσαν καλά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v