Οι δημοπρασίες απέτρεψαν νέο υψηλό 7μήνου

Ισοφάριση στις … καθυστερήσεις, ή αλλιώς οι δημοπρασίες απέτρεψαν την καταγραφή νέου υψηλού και όχι μόνο για το τρέχον έτος. Νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό για το 2009. Στους κερδισμένους Τιτάν, MIG, Κύπρου, ΔΕΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ισοφάριση στις … καθυστερήσεις, ή αλλιώς οι δημοπρασίες απέτρεψαν την καταγραφή νέου υψηλού και όχι μόνο για το τρέχον έτος.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 2318,13 μονάδες, για να έλθουν οι δημοπρασίες και απλά να ισοφαρίσουν το προηγούμενο κλείσιμο της 20/5 (2309,79) και έτσι στην σημερινή συνεδρίαση έμεινε η ικανοποίηση καταγραφής νέου ενδοσυνεδριακού υψηλού (2328,08) για το τρέχον έτος και βέβαια το κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2300 μονάδων.

Η συνεδρίαση μπορεί να μην ενθουσίασε από πλευράς τζίρου, όμως έστειλε τον Δείκτη να ισοφαρίσει τα υψηλά επταμήνου και έφερε ασφαλώς δυσεπίλυτους γρίφους σε όσους παραμένουν εκτός Αγοράς και ζουν υπό το άγχος των υποαποδόσεων.

Μάλιστα το Χ.Α. έδειξε επιθετικότερες διαθέσεις από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που περίμεναν τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από τα μέτωπα της ανεργίας και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών για να δώσουν μία πρώτη αντίδραση από τα χαμηλά τους

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Fortius Finance επισημαίνει την καταγραφή νέων (ενδοσυνεδριακών) υψηλών και θεωρεί πως σε περίπτωση που δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα οι 2554 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 1245 μονάδες για τον FTSE (ιδιαίτερα αν ο τελευταίος δώσει επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή από την ζώνη 1174 – 1206) δείχνουν απόλυτα εφικτές.

Επίσης όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και πάντα σύμφωνα με την Fortius κλείσιμο του DAX υψηλότερα των 5000 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 5243 μονάδες και κλείσιμο του Dow Jones υψηλότερα των 8580 μονάδων ανεβάζει στροφές στην τάση και κάνει “ορατές” τις 8800 μονάδες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έχει εστιάσει την προσοχή της η Solidus Sec, και θεωρεί ότι αν ο S&P 500 επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 930 μονάδων, μπορεί να “αντιμετωπίσει” τις επόμενες αντιστάσεις στις 945, 964 και 1007 μονάδες

Οι νευρικές διακυμάνσεις και η αύξηση της μεταβλητότητας παραμένουν εντός προγράμματος, λέει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ καθώς η αστάθεια των ξένων Αγορών και το μέτριο έως απογοητευτικό περιεχόμενο των ισολογισμών του α’ τριμήνου δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του Γενικού Δείκτη.

Η τακτική των ισορροπημένων θέσεων με μετρητά και μετοχές εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αυτή την περίοδο αφού η μεταβλητότητα που υπάρχει δημιουργεί ευκαιρίες για γρήγορες κινήσεις σε ένα ικανοποιητικό βάθος διακύμανσης.

Ως εκ τούτου μια πτωτική υπερβολή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για βραχυπρόθεσμες κινήσεις δύο ή τριών ημερών ανεξάρτητα από τις βασικές θέσεις για τις οποίες έχει εκφραστεί μια κατηγορηματική άποψη για τοποθετήσεις μεγαλύτερου ορίζοντα.

Σε ότι αφορά τα έως τώρα δημοσιευθέντα μεγέθη τριμήνου και σύμφωνα με την Πήγασος, στις 100 εταιρίες (33,6% στο σύνολο) που έχουν δημοσιεύσει παρατηρείται μείωση 12% στον κύκλο εργασιών, αύξηση 12% στα λειτουργικά κέρδη (με μεγάλη βαρύτητα όμως στα μεγέθη της ΔΕΗ) και μείωση 13% στα καθαρά κέρδη.

Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων εκτιμάται ότι θα πιέσει περαιτέρω τα μεγέθη με την μείωση στον κύκλο εργασιών να κυμαίνεται κοντά στο 18 με 20% και την μείωση στα κέρδη να ξεπερνά το 30%, τονίζει η ΑΧΕ.

Ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE μία προσεκτικότερη ματιά ίσως και να μεγάλωνε τις επιφυλάξεις, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των Δεικτοβαρών τίτλων έκλεισε με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης.

Πιο συγκεκριμένα με αγοραστές έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ και με πωλητές οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, αλλά και το σύνολο των μετοχών στο Τραπεζικό ταμπλό.

Όσον αφορά τις ημερήσιες μεταβολές και στην πλευρά των κερδισμένων, ξεχωρίζουν Τιτάν (+5,97%), MIG (+5,19%), Κύπρου (+3,11%) και ΔΕΗ (+2,52%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola και απλά θετικό τελικό πρόσημο για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank, MPB.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Intralot και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Αγροτική, Εθνική, Motor Oil, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, όμως μετά τις 15.34 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2328,08 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2309,08 με κέρδη 0,62%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 214 εκατ. από τα οποία τα 5,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 148 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών και 24 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 18,18%.

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών οι Νηρέας, Προοδευτική, Χατζηιωάννου, Σελόντα, ΣΙΔΜΑ, Ελ. Καλώδια, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Sprider, Revoil, Eurodrip, Rilken κ,λ.π.

Σημαντική παραμένει η σημασία της αυριανής συνεδρίασης, καθώς θα φανεί ποιοι “φοβούνται” την επιστροφή του short selling, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2009 η Εθνική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v