Ελεγχόμενες οι απώλειες στη Σοφοκλέους

Διόρθωση με… μέτρο για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει στήριξη υψηλότερα των 2.250 μονάδων. Κρατά τα 18 ευρώ η ΕΤΕ, πιέζονται Alpha Bank, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Intralot. Υποτονικό κλίμα στα μικρομεσαία.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μέχρι τις 2.265 μονάδες έφτασε η διόρθωση του Γενικού Δείκτη στα κρίσιμα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης, με πωλητές και αγοραστές μάλλον συγκρατημένους. Με την 3Ε και την Marfin Investment να αντιδρούν κόντρα στην διόρθωση της αγοράς ο FTSE 20 δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 1.166 μονάδων κάτι που θα πρέπει να καταμετρηθεί στα συν της μέχρι τώρα εικόνας του ΧΑ.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές που αρχικά ήταν στο 1/5 διαμορφώθηκε σταδιακά στο 1/4 με 25-30 μετοχές να επανέρχονται σε ανοδική φορά. Ομαλή ροή εκροών-εισροών σε μετοχές σηματωρούς συντηρεί ένα κλίμα συγκρατημένης επιφυλακτικότητας αλλά και προσδοκίας.

Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών, που είναι έξω από την αγορά περιμένοντας σαφέστερες για την κατεύθυνση των χρηματιστηρίων μπορεί να είναι καθοριστική στη συνέχεια.

Υπάρχει κόσμος, που βγήκε από την αγορά τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και παίκτες οι οποίοι εκτιμούν πως τα περιθώρια ανόδου έχουν στενέψει σημαντικά και περιμένουν μία διόρθωση που θα τους έδινε την ευκαιρία να μπουν από χαμηλότερες τιμές.

Όμως μέχρι τώρα οι αγορές, το ΧΑ,  μας έχουν κοροϊδέψει αρκετές φορές αφήνοντας εκτός παιχνιδιού πολλούς, όπως συνέβη και με την τελευταία φάση του ανοδικού κύκλου.

Οσοι πάντως είναι μέσα στο ΧΑ αναθαρρούν από την συγκρατημένης έκτασης αρχική διόρθωση, την αντοχή της Εθνικής που δεν χάνει τα 18,26 ευρώ κάτι που σιγά-σιγά αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Πλέον μετά από 35 λεπτά συνεδράσης η σχέση ανοδικών προς καθοδικές φτάνει στο 1/2 με αρκετές μετοχές του μεσαίου-μικρότερου χώρου να επιχειρούν να αυτονομηθούν.

Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής μας, πως από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης η μεταβλητότητα στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια αυξήθηκε κατακόρυφα, επιβαρύνοντας τόσο τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις όσο και τον συντελεστή ρίσκου.

Το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα ξανακυλήσει χαμηλότερα με τις 2,265 μον. να αποτελούν εκ των πραγμάτων σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Από τον 20άρη και η Eurobank αντιδρά ανοδικά φτάνοντας τα 7,85 ευρώ, ενώ για ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Intralot οι απώλειες ξεπερνούν το 2% , ενώ ο Μυτιληναίος διαμορφώνεται στα 5,37 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,92 ευρώ, η Motor Oil στα 8,67 ευρώ.

Η συνέχεια προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς το ΧΑ όπως τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βλέπουν» προς την Wall, όπου οι ενδείξεις δημιουργίας «σχηματισμών κορυφής» πληθαίνουν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και κάθε φορά που για παράδειγμα ο DJIA αδυνατεί να υπερβεί πειστικά τις 8.550 μονάδες οι πωλητές αποκτούν πρόσθετο προβάδισμα.

Ούτως ή άλλως αυξημένου ρίσκου οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, καθώς το ΧΑ (όπως το αυστριακό, το πολωνικό) έχουν επιτύχει να γράψουν αποδόσεις που προσεγγίζουν (ή ξεπερνούν) το 50% επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα τους.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως για να κινηθεί προς τις 2.500-2.550 μονάδες το ΧΑ θα χρειαστούν ισχυρότατες αφορμές από την Wall (αντίδραση για παράδειγμα του DJIA προς τις 9.000 μονάδες και του S&P 500 προς τις 975 μονάδες) και νέο κύμα θετικών ειδήσεων, επιχειρηματικών κινήσεων και συνεργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v