Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλώρη για… υψηλότερα, με ή χωρίς διορθώσεις

Από την νέα κορυφή των 20,20 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα παραμένει ενορχηστρωτής της ανοδικής κίνησης. Κίνησης, που με πιθανές διορθώσεις στοχεύει στην επανακατάκτηση των 1.271 μονάδων για τον FTSE 20.

Διατηρείται η φορά των αγορών, με το μεγάλο στοίχημα του ΧΑ να παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλισης του με τα ξένα χρηματιστήρια και τους βασικούς δείκτες της Wall, που χθες βράδυ παρουσίασε… ανάμεικτο κλείσιμο.

Ούτως ή άλλως το ανοδικό σερί της αμερικανικής και των περισσότερων ευρωπαικών αγορών έχει ξεπεράσει το στατιστικό μέσο όρο (11 στα 11 ανοδικά κλεισίματα είχαν να…δουν χρόνια) καθώς οι παίκτες φαίνεται να ποντάρουν σε όλη την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και ειδήσεων από τον χώρο της οικονομίας.

Στο ΧΑ οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες ακολουθούν, κατά γενική εκτίμηση, πορεία καλύτερη από αυτή των βασικών οικονομικών δεικτών και των στατιστικών της πραγματικής οικονομίας.

Το παιχνίδι προεξόφλησης κατ΄αρχήν της επιτυχούς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ώθησε τον όμιλο στα υψηλά των 20 ευρώ, τον FTSE 20 υψηλότερα των 1.200 και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.280-2.300 μονάδες. Συν τω χρόνω καλλιεργήθηκε η προεξόφληση κάποιων ανάλογων κινήσεων από την πλευρά των Eurobank, Alpha Bank που οδήγησαν σε κορυφή τη μετοχή της δεύτερης και σε τροχιά προς το 10άρικο τη μετοχή της πρώτης.

Είναι ίσως από τις λίγες φορές, που η ανάκαμψη των Γενικού Δείκτη και FTSE 20 ούτε συμβαδίζει ούτε προεξοφλεί μελλοντική βελτίωση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο το…παιχνίδι μπορεί να έχει συνέχεια είτε με ενδιάμεση διόρθωση είτε άμεσα, καθώς ο 20άρης έφτασε χθες ενδοσυνεδριακά τις 1.225 μονάδες δηλαδή ακόμη πιο κοντά προς την κορυφή των 1.271 μονάδων.

Η Εθνική Τράπεζα, στη μετοχή της οποίας έγιναν χθες συναλλαγές αξίας 12,4 εκατ. ευρώ (στα 19,81-20,37 ευρώ) κρατά προσώρας ένα πολύ άνετο «μαξιλάρι» εν όψει της 31/7 δίνοντας την αίσθηση πως και τα 19 ευρώ θα μπορούσαν να είναι μία πολύ καλή βάση μέχρι τις 10-15 Αυγούστου.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες με τις Eurobnak, Alpha Bank να «παλεύουν» τα 10 ευρώ και τον κλαδικό δείκτη με την υπέρβαση των 3.000 μονάδων (τρέχοντα επίπεδα στις 2.848 μονάδες).

Σε αυτή την περίπτωση η φορά πολλών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε υπεραπόδοση αρκετές από αυτές, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις τζίροι πραγματοποιούνται από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τον Ελλάκτορα μέχρι την Τέρνα Ενεργειακή αλλά και τις Alapis, Frigoglass, Μηχανική, Σαράντη.

Ποντάροντας πάντα στο σενάριο της συντήρησης της αντίδρασης (με ή χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις) για τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουμε όλο και μεγαλύτερες «απαιτήσεις» από ενεργούς φίλους, επενδυτικά σχήματα και λαϊκές δυνάμεις της αγοράς να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στα μεσαιό-μικρά.

Ηδη η σχετικός δείκτης SC 80 έδωσε χθες ακόμη ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 444 μονάδες (στις 476,4 συγκεκριμένα) αφήνοντας και άλλο ελεύθερο χώρο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Πλέον σε μετοχές εταιρειών όπως Σέλμαν (0,67 ευρώ), Πετζετάκις (0,55 ευρώ), Dionic (0,78 ευρώ), Λιβάνης (0,74 ευρώ), Ρεβόιλ (1,11 ευρώ), Παρνασσός (2,12 ευρώ), Επίλεκτος (0,43 ευρώ) απόδοση μεγαλύτερη του 6% σημειώνεται με συναλλαγές από 10 χιλιάδες και (πολύ) πάνω τεμαχίων.

Και αυτόν τον δρόμο, που έχουν ξεκινήσει δυνάμεις της αγοράς περιμένουμε να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες, στην περίπτωση που ισχυροποιηθεί η προοπτική συντήρησης της φοράς για τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v