ΧΑ: Με… αέρα Ιουλίου ο Αύγουστος;

Με προίκα το 6,89% του Ιούλιο, ο Αύγουστος ξεκινά με ελπιδοφόρες ενδείξεις. Κλειδί η… κορυφαία Εθνική αλλά και οι δρομολογημένες εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους όπως Διύλιση, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες και μικρομεσαία…

Ακόμη ένας μηνιαίος κύκλος ξεκινά χρηματιστηριακά σήμερα. Με τον προηγούμενο να έχει κλείσει με απόδοση 6,89% (όπως αναφέρεται και σε σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου) και τον Αύγουστο να παίρνει…μπρος με αρκετές ελπιδοφόρες ενδείξεις.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 2.362,3 μονάδες, τον FTSE 20 από τις 1.216,2 μονάδες και τις δυνάμεις της Εθνικής Τράπεζας να έχουν επιτύχει τον απόλυτο εγκλωβισμό πωλητών και κάθε λογής shortάκηδεων (ξεπερνώντας είναι αλήθεια και τις αρχικές εκτιμήσεις της στήλης).

Σε άλλο σχετικό θέμα, της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και της ομάδας του Μάνου Χατζηδάκη αυτή τη φορά, καταγράφονται τα μηνιαία κέρδη 8,2% για τον 20άρη το μήνα Ιούλιο, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την Wall. Σταθερά πάνω από τις 9.100 ο Dow Jones και ο S&P500 πεισματικά υψηλότερα των 970 μονάδων εξακολουθούν να προσφέρουν «καύσιμα» για ακόμη έναν ανοδικό γύρο.

Οι απόψεις μας για τα χρηματιστήρια κυρίως όμως για την πραγματική οικονομία λίγο ως πολύ γνωστές. Φοβού τους…Δαναούς και δώρα φέροντες έλεγαν οι…Τρώες για τον Δούρειο Ιππο του πολυμήχανου Οδυσσέα και εν προκειμένω τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποιούν και επιφυλάσσονται. Μάλιστα οι εκτιμήσεις του Οργανισμού είναι σοβαρές και δυσοίωνες, ενώ σύμφωνα και με το χθεσινό Πρώτο Θέμα, κορυφαίοι τραπεζίτες βλέπουν να έρχεται και επόμενος γύρος κρίσης.

Απαραίτητα όλα αυτά τα εισαγωγικά για να μην ξεχνιόμαστε, μέρες χαλάρωσης και… ραστώνης, που είναι τη στιγμή που τα χρηματιστήρια προκαλούν για ακόμη έναν γύρο ριψοκίνδυνων υπεραξιών.

Εφικτός κατά την εκτίμηση πολλών διορατικών αναλυτών, παικτών που παρακολουθούμε με ορατό τον στόχο της επαναπροσέγγισης των υψηλών των 1.271 μονάδων για τον FTSE 20.

Με Εθνική και τράπεζες και χωρίς να αποκλείεται μία ενδιάμεση διόρθωση (ή διορθώσεις) ο 20άρης «βλέπει» πλέον αυτή την αντίσταση. Με την Εθνική Τράπεζα να έχει ισχυρή στήριξη πλέον στα 18,9 ευρώ και νέα κορυφή ΣΤΑ 20,48 ευρώ (υψηλό της 31/7).

Κάτι, που όπως σημειώναμε επανειλημμένα την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει τους «πωλητές» σε μαζικές, υποχρεωτικές αγορές από την υποκείμενη προκειμένου να καλυφθούν ανοιχτές και δανεισμένες θέσεις σε Εθνική Τράπεζα αλλά και Eurobank, Alpha Bank και λιγότερο σε άλλες τράπεζες. Κίνηση, που μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει σήμερα-αύριο.

Παράλληλα στην αγορά λαμβάνουν θέσεις βραχυμεσοπρόθεσμα κεφάλαια που ποντάρουν σε εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο (από το φθινόπωρο, όμως) με αρχικό στόχο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σε δεύτερη φάση πιθανότατα την Εθνική.

Στην δεύτερη ταχύτητα του κλάδου το ενδιαφέρον συγκεκριμένων παικτών έχει προσελκύσει η κινητικότητα στην Γενική Τράπεζα (σχετικά αναφέρεται σε θέμα του Χρ. Κίτσιου).

Αλλού φήμες και αλλού επιχειρηματικές κινήσεις, όπως στην περίπτωση της HOL-Vodafone και τον ΟΤΕ να… καραδοκεί, μετά και την λογική αντίδραση της Παρασκευής.

Όμως οι δύο κλάδοι, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων επιχειρηματικών κύκλων, μπορεί να «κρύβουν» ειδήσεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο είναι αυτός της Διύλισης-Πετρελαϊκών Ομίλων και της Ενέργειας. Εκτίμηση, που μπορεί να ενεργοποιήσει εφεδρείες σε ομίλους όπως Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή και ακόμη ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις συμπληρωματικά (Revoil, Elin, Cyclon κ.α ).

Στην περίπτωση, που σήμερα-αύριο επιβεβαιωθεί η ανοδική φορά βασικών δεικτών, μετοχών τότε η κινητικότητα, που έχει δημιουργηθεί σε επιμέρους μικρομεσαία θα συνεχιστεί. Με αξιώσεις και με αρκετά θεμελιώδη στοιχεία, όπως διαπιστώνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις, αφού υποτιμημένες εισηγμένες κερδίζουν δικαιολογημένα πόντους στο…ταμπλώ.

Από αυτή την άποψη θα εμμείνουμε στην πάγια εκτίμηση μας (από τις 20/7) περί μίας ενδιαφέρουσας χρηματιστηριακής περιόδου μέχρι τις 10-15 Αυγούστου. Και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v