ΧΑ: Ερχεται καυτό 20ήμερο

Για ένα καυτό 20ήμερο έχουν προετοιμαστεί οι παίκτες. Από εκδόσεις νέων τίτλων, αξιολόγηση οίκων μέχρι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ΧΑ θα δοκιμαστούν δυνάμεις και αντοχές. Προς αποσαφήνιση τάσης Εθνική, τράπεζες.

Με το…δεξί ξεκίνησε το ΧΑ, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος ενώ κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ετοιμάζονται για ένα ΄΄καυτό 15-20ήμερο΄΄ .

Στο γνωστό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες, μετοχές με τον Γενικό στις 1.419,6 τον FΤ 20 στις 665,6 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο σε επιφυλακή.

Η προοπτική υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (από τους Moody΄s) μπορεί σε μεγάλο βαθμό να έχει προεξοφληθεί, ενσωματωθεί από την αγορά ωστόσο μένει να φανεί και το εύρος και η βαρύτητα ενός πιθανού ΄΄τσεκουρώματος΄΄ .

Ούτως ή άλλως η τεχνική εικόνα των περισσότερων τραπεζικών μετοχών παραπέμπει σε διαδικασία συσσώρευσης- αναμονής για κάτι, που θα μπορούσε να προκαλέσει την ακραία διακύμανση των τιμών, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Τα περισσότερα διαγράμματα- με πρώτο και καλύτερο- της Εθνικής Τράπεζας ΄΄κρύβει΄΄ το ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας, ενώ σε διαδικασία σχηματισμού υποχώρησης βρίσκονται Eurobank, Alpha Bank.

Οι τεχνικοί αναλυτές και όσοι παρακολουθούν και την διαγραμματική απεικόνιση των μετοχών γνωρίζουν εδώ και καιρό που οδηγεί η συσσώρευση της Εθνικής σε επίπεδα οριακά υψηλότερα των 6 ευρώ. Το ίδιο και όσοι παρακολουθούν τον κλάδο τους τελευταίους μήνες.

Κατά την εκτίμηση μερίδας παικτών η αποσαφήνιση της τάσης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να ελεγχθούν- επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις και τα σημεία αναφοράς, που μακροπρόθεσμα πλέον θα μας χρησιμεύσουν σαν ενδείξεις επανεισόδου στην αγορά.

Αυτό βραχυ-μεσοπρόθεσμα τη στιγμή που οι τράπεζες παραμένουν ο καταλύτης για συντήρηση της ανοδικής φοράς στην Wall. Οι τράπεζες ντύθηκαν γιορτινά στο αμερικανικό χρηματιστήριο αναφέρεται σε σχετικό θέμα, ενώ βραχυπρόθεσμα η πορεία των αγορών συγχρονίζεται με την ανακοίνωση επι μέρους οικονομικών στοιχείων.

Δείκτης ανεργίας για την γερμανική οικονομία στις 10.55, εκτίμηση για δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΕ στις 12.00 και αργότερα (στις 17.00) στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ εκτιμάται, πως θα καθορίσουν την τάση των βασικών δεικτών.

Το ΧΑ όμως, η ελληνική οικονομία εν γένει, έχει να υπερβεί 2-3 πολύ σοβαρούς και στιβαρούς…σκοπέλους, ισάριθμες δοκιμασίες που δεν θα πρέπει να αποκλείουν το ενδεχόμενο πορείας αντιστρόφως ανάλογης με αυτήν των ξένων αγορών.

Η απόκλιση του ΧΑ έναντι των ευρωαγορών δεν μας…φοβίζει ούτε η πιθανότητα περαιτέρω διεύρυνσης της καθώς ποντάρουμε στην επιβεβαίωση μακροπρόθεσμων στηρίξεων, ενός κύκλου 12-13 ή ακόμη και 14 ετών (για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο) προκειμένου να θεωρήσουμε, ότι βλέπουμε τις ελάχιστες τιμές, τους πυθμένες.

Εξ άλλου στις 11 και τις 18 του μήνα το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην έκδοση σειρών ομολόγων με το ΥΠ.ΟΙΚ να θέτει χαμηλά τον πήχη έχοντας- σύμφωνα με το σχετικό θέμα- έρθει σε κάποιας μορφής συμφωνία με τους εκτιμητικούς οίκους (Moody s, Fitch ).

Κίνηση σώφρων κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, που θα μπορούσε να προσφέρει ανάσες και δυνάμεις σε μία συγκυρία συνεχών δοκιμασιών και ελέγχων της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το διάστημα επιταχύνει η Τράπεζα Πειραιώς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή διάθεσης ενός ευρώ και με αναλογία 12 νέες για κάθε πέντε παλιές.

Σύμφωνα με τον όμιλο ΄΄…η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2011 και η έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στα μέσα Φεβρουαρίου 2011. Μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, ο συνολικός αριθμός των κοινών ονομαστικών μετοχών θα ανέρχεται σε 1.143.326.564. ΄΄ .

Στα 3,57 ευρώ με απώλειες 2,19% και συναλλαγές 1.638.121 μετοχών ο τραπεζικός τίτλος πιέστηκε εχθές και μένει να φανεί βραχυπρόθεσμα πως θα μπορούσε να κινηθεί. Από κοντά και ο κλάδος αν και εχθές Alpha Bank, Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular αντέδρασαν υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v