Χρηματιστήρια και τράπεζες σε νευρική κρίση

Οι συζητήσεις περί ελληνικής πτώχευσης ρίχνουν στο καναβάτσο τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο ΧΑ ο FTSE-20 "χτύπησε" ιστορικό χαμηλό (351 μονάδες). Πτώση έως 8% σε ΕΤΕ και EFG. Ρευστοποιούν ξένοι κωδικοί.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α., με τον FTSE-20 να υποχωρεί περισσότερο από 4% και να "απειλείται" η ιστορικά ελάχιστη τιμή των 353,37 μονάδων.

Οι πιέσεις εντάθηκαν σταδιακά από τις 12:45 και μετά, όταν ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης για λογαριασμό ξένων κωδικών.

Περίπου την ώρα όπου οι απώλειες για τη μετοχή της Deutsche Bank έφταναν το 10% (20,95 ευρώ) και για την Commerzbank το 6,9% (1,55 ευρώ).

Άμεση παρακολούθηση για τα τεκταινόμενα και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έχουμε μέσω της διεύθυνσης www.deutsche-boerse.com.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν σε χαμηλό 26 μηνών με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Στην Ευρώπη και στη Γερμανία οι συζητήσεις για την ελληνική πτώχευση συνεχίζονται, στη σκιά και των σημερινών ανακοινώσεων για μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και της προειδοποίησης της Moody's για υποβάθμιση των μεγάλων γαλλικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού που κυριαρχεί διεθνώς αναφορικά με την Ελλάδα και το μέλλον του ευρώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η θέση του κ. Wolfgang Munchau (από τους σημερινούς "Financial Times"), ο οποίος εκτιμά πως μόνο η ΕΚΤ συγκρατεί το ευρώ από τη διάλυση.

Ο ίδιος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, αναφέρει πως ο κ. Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ανώτατου συμβουλίου της ΕΚΤ, απέρριψε και την πρόταση κοινού ομολόγου της ευρωζώνης και την προοπτική νομισματοποίησης του εθνικού χρέους μέσω της κεντρικής τράπεζας.

Όπως και άλλοι συντηρητικοί οικονομολόγοι, είναι υπέρμαχος μιας τρίτης λύσης, της προσαρμογής μέσω βαθιάς ύφεσης - της ταυτόχρονης απομόχλευσης και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αυτά επιρρίπτει στον ομοεθνή του ο αρθρογράφος, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος των ομολόγων, αν και παραδέχεται πως οι προοπτικές των μέσων αυτών είναι δυσοίωνες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως, από τη στιγμή όπου η αντιπαράθεση φτάνει πλέον στον εσωτερικό πυρήνα του συστήματος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας απρόοπτης, μη προβλέψιμης εξέλιξης.

Αυτό φαίνεται πως φοβούνται ορισμένοι διαχειριστές αμερικανικών κεφαλαίων που μεταφέρουν τις τελευταίες ημέρες τη ρευστότητά τους σε άλλες αγορές, κυρίως όμως στο δολάριο και λιγότερο σε αμερικανικές μετοχές.

Ευρύτερο πλέον το πρόβλημα, για να μην πούμε πως έχει συστημικό χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι νωρίτερα το ευρώ διόρθωσε σε χαμηλό 10 ετών έναντι του γεν, ενώ, όπως σημειώνεται σε σχόλιο της FXCM, η παραίτηση του μέλους της ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο αλυσιδωτών αμφισβητήσεων, πιέσεων.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται πως το spread του διετούς ελληνικού ομολόγου φτάνει τις 6.393 μονάδες και των 5ετών στις 3.313 μονάδες ενώ τα ελληνικά CDSs είναι σε ρεκόρ.

Παράλληλα, τα 5ετή CDSs της Ιταλίας εκτινάσσονται σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 505 μονάδες βάσης. Ανάλογες πιέσεις και νευρικότητα, ανησυχία επικρατούν και για την αγορά ισπανικών ομολόγων.

Σε άλλο θέμα του Εuro2day.gr γίνεται εκτενής όσο και χρήσιμη αναφορά για την οξεία πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανοιχτά, πλέον, όχι μόνο μεταξύ αντίπαλων πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία αλλά και στους κόλπους του κυβερνητικού σχηματισμού, των ίδιων των φορέων του CCDU - CSU, καθώς και των Φιλελευθέρων.

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις στο ευρώ, που πριν από λίγο υποχωρούσε στο επίπεδο του 1,3620 δολ.

Όλα αυτά με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα και τα όσα πολλαπλασιαστικά δημιουργεί σε Ε.Ε., ΕΚΤ και ευρωζώνη.

Πιέσεις στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, με κάθετη διόρθωση της Εθνικής, όταν λίγο μετά τις 12:40 - 12:45 βγήκαν πωλητές έως τα 2,87 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ελάχιστη τιμή για τη μετοχή της ΕΤΕ είναι τα 2,72 ευρώ, στις 26/8.

Έως το 1,63 ευρώ διορθώνει η Alpha Bank, στο 1,19 κινείται η Eurobank, που αποτελεί και νέα ιστορικά χαμηλή τιμή για την τράπεζα.

Οριακά στο 0,54 ευρώ κρατιέται η Πειραιώς, στο 1,04 ευρώ βυθίζεται το Τ.Τ., ενώ συγκριτικά μπορεί να θεωρηθεί πως διασώζεται η Κύπρου, καθώς χάνει μόλις 3,2% στο 1,18 ευρώ.

Σημαντικές όμως οι πιέσεις, απώλειες για τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, FF Group.

Στα 5,51 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 3,94 του ΟΤΕ, έως τα 8,15 του ΟΠΑΠ.

Όλα αυτά με συναλλαγές μόλις 25 και κάτι εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v