Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 6% στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Εντείνεται το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης στις τράπεζες αλλά και το PSI+. Αντιδρά έως τις 335 μονάδες ο FT 20. Νέο "άλμα" 25% για Alpha, Πειραιώς. Κέρδη 12% για ΕΤΕ. Αναστροφή τάσης για την EFG με κέρδη 10%.

Εντείνεται το παιχνίδι προεξόφλησης σε δύο μέτωπα: άμεσα στο τραπεζικό και έμμεσα στο μέτωπο για το PSI+.

Πριν από λίγο, ο FTSE 20 περνούσε τις 324 μονάδες, με υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη, την Alpha Bank έως 13,70% υψηλότερα, την Εθνική Τράπεζα στα 2,56 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 8,55% ενισχυμένη, τον ΟΠΑΠ κατά 6,71%, με ενδιαφέρουσα παράμετρο την αύξηση των συναλλαγών. Στα 43,2 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 13:10, από τα οποία 9,7 εκατ. στην Alpha Bank, 9,9 στην Εθνική και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Κίνηση καθαρά εσωτερική, καθώς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η μεταβολή βασικών δεικτών ήταν ηπιότερη. Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, οι συνομιλίες για το PSI τελείωσαν, πακέτο πάνε οι συμμετοχές του δημοσίου στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με τον Φώτη Κόλλια να κάνει λόγο για εξελίξεις στον ΟΠΑΠ μέσα στο α΄ τρίμηνο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή θυμίζουμε πως μεταβιβάστηκε στο Τ.Α. και το 8,38% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Φ. Κόλλια ο ΟΠΑΠ φαίνεται πως θα είναι μία από τις τρεις ηχηρές ιδιωτικοποιήσεις που ζητά η τρόικα. Η αποτίμηση του οργανισμού διαμορφώνεται μετά και τη σημερινή αντίδραση στα 2,49 δισ. ευρώ.
 
Είναι προφανές πως κάποια πράγματα αρχίζουν να κινούνται με θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο πως, εκτός από τις τράπεζες, ισχυρή άνοδος και αυξημένες συναλλαγές σημειωνόταν πριν από λίγο σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Από τεχνικής πλευράς, η επιβεβαίωση των χαμηλών τιμών ημέρας για τον FTSE 20 και κυρίως των 315 μονάδων ώθησε τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές στο… κυνήγι υπεραξιών. Η Alpha Bank είναι η πλέον προσφιλής επιλογή τους, και αυτό αποτυπώνεται στην κατά 93,4% απόδοση της μετοχής σε διάστημα μηνός και κατά 162,08% από την αρχή του έτους.

Είναι επίσης προφανές πως μέρος της αγοράς επιδοκιμάζει τις τελευταίες ενέργειες της διοίκησης της Alpha Bank κι επικροτεί τη διάθεση αυτονόμησης από το στενό πλαίσιο μιας συμφωνίας που κατά την εκτίμησή του δεν θα ωφελούσε τον τραπεζικό όμιλο τόσο όσο πιστεύεται.

Στον αντίποδα, η Eurobank παραμένει έως 1,51% χαμηλότερα, με πληθώρα φραγμάτων από την πλευρά των αγοραστών από το 0,781 έως το 0,785 ευρώ πριν από λίγο.

Εκτός της Alpha, ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει κι η Εθνική Τράπεζα που νωρίτερα έφτασε έως τα 2,57 ευρώ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών των 2,71 ευρώ. Με εμφανή σχηματισμό απεγκλωβισμού από τα χαμηλά της τις τελευταίες εβδομάδες η Τράπεζα Πειραιώς, ισχυροποιεί τη βραχυπρόθεσμη φορά της έως το 0,59 ευρώ. Το ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή της σημειώθηκε στο 0,16 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2011.

Ανάλογη προσπάθεια και για τη μετοχή της Marfin Popular που από το 0,196 ευρώ (στις 17/11/2011) αντιδρούσε πριν από λίγο έως το 0,373.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v