Βλέπει "λύση" και ανεβαίνει το Χρηματιστήριο

Το χρηματιστήριο ποντάρει στο σημερινό Eurogroup και αντιδρά ανοδικά. Πάνω από τις 350 μον. ο FT 20, υπερβαίνει τα 3,05 ευρώ η ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για Alpha-Eurobank αλλά και για Πειραιώς, ΤΤ, MPB, Μυτιληναίο, MIG και Τιτάν.

Στο πράσινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό, ενώ ανοδικά ξεκίνησε και συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη η προσπάθεια προεξόφλησης στην Αθήνα και με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα σε όλες τις αγορές διεθνώς.

Δεδομένων της μέχρι τώρα ροής των εξελίξεων και των πολλών… ανατροπών που έχουν συμβεί σε ανάλογες περιστάσεις, και αυτό το ποντάρισμα θέλει μεγάλη προσοχή.

Είμαστε βέβαια κοντά, πολύ κοντά, στην «τελική λύση», όπως τη μεθοδεύουν από τον Μάιο του 2010 οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους.

Όλα παίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή στο αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με την Αγγ. Παπαμιλτιάδου και γι' αυτό οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει, κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, να ποντάρουμε ανάλογα, αναλαμβάνοντας βέβαια το σχετικό ρίσκο.

Μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης πληρούνται και άλλες τεχνικές προϋποθέσεις. Ο FTSE 20 αντέδρασε με υψηλό μέχρι τώρα, οριακά πάνω από τις 360 μονάδες, κι ο Γενικός Δείκτης έως τις 847,63 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές που ακολουθούν.

Με συναλλαγές περίπου 1,5 εκατ. τεμαχίων, η Εθνική Τράπεζα αντέδρασε έως τα 3,11 ευρώ, υπερέβη δηλαδή την πρώτη τιμή των 3 ευρώ, αν και η τάση επιβεβαιώνεται με πειστική ανοδική διάσπαση των 3,20 ευρώ.

Η Alpha και η Eurobank παίζουν ισχυρά, μετά μάλιστα τις φήμες σχετικά με δημοσιεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο πως οι δύο πλευρές έχουν ξαναβρεί σημεία επαφής. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φανεί, ωστόσο το ταμπλό ποντάρει εκ νέου, με την Alpha έως το 1,95 και τη Eurobank έως το 1,45 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η επιθετική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς υπερέβη οριακά το 0,70 ευρώ προερχόμενη από μια θεαματική αντίδραση από τα ιστορικά ελάχιστα του 0,16 ευρώ την 1η/11/11.

Ανάλογη φορά και για τη Marfin Popular, που από το 0,196 στις 17/11 αντέδρασε έως το 0,394 ευρώ λίγο πριν, στις 10:40.

Οριακά περνά το 1 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και έως το 0,69 ευρώ κινείται η Τράπεζα Κύπρου.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς, ο Τιτάνας επιβεβαιώνει την αδυναμία παραδοσιακών επενδυτών, δικαιώνει δε όσους πίστεψαν και τοποθετήθηκαν από τα ελάχιστα των 9,32 ευρώ στις 4/10/11.

Μεθοδική η τοποθέτηση «ισχυρών χεριών» στη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα αντέδρασε στα 4,04 ευρώ, αλλά και στον ΟΠΑΠ που έπιασε τα 7 ευρώ μετά από καιρό.

Επιχειρηματίες και βασικοί μέτοχοι, διαβάζουμε, αγοράζουν μετοχές των εταιρειών τους και στηρίζουν τις εισηγμένες. Από τον Μυτιληναίο, όπου ο πρόεδρος Ευάγγ. Μυτιληναίος προχώρησε στην αγορά άλλων 48.000 μετοχών, μέχρι την MLS, όπου ο Ι. Καματάκης προχώρησε και αυτός σε ανάλογη κίνηση. Είναι μόνο δύο περιπτώσεις ενδεικτικές από τις πολλές που καταγράφονται μεθοδικά εδώ και εβδομάδες.

Ενδιαφέρουσα από τεχνικής πλευράς και η προσπάθεια για τον Mid 40 και τον Small Cap καθώς φλερτάρουν με τις πρώτες αντιστάσεις τους. Από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το ποντάρισμα συνεχίζεται σε Intrakat-Intralot, αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΥΔΑΠ, σε Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, Μέτκα.

Ανάλογη εικόνα και στη χαμηλότερη αποτίμηση, ενώ περίπου στις 11:05 τα πρώτα «κλειδώματα» εμφανίζονταν σε μετοχές της αποκαλούμενης περιφέρειας.

Περίπου την ίδια ώρα, ο Euronext 100 ενισχυόταν προς τις 642,60 μονάδες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου κέρδιζε 1,08% στις 16.547 μονάδες, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης κυμαίνονταν έως και 1,20% υψηλότερα, ενώ πόντους κέρδιζε και το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v