XA: Πτωτικά οι τράπεζες-Περιορισμένος ο τζίρος

Διορθώνει η Σοφοκλέους έως τα επίπεδα των 711 μονάδων καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο μετάθεσης για μετά τις 20/4 των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πτώση για Εθνική (2,7%), Αlpha (5,5%), EFG (5,8%).

Χαμηλώνει, από ό,τι φαίνεται, ο πήχης των προσδοκιών και με λιγοστές συναλλαγές πέφτουν και οι βασικοί δείκτες και μετοχές.
 
Κατά 1,33% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, διορθώνει προς τις 713 μονάδες, μεγαλύτερες οι απώλειες για τον FTSE 20, που χάνει 1,93% και πιέζεται προς τις 277 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 3,8 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11:05.

Σχεδόν ο μισός τζίρος, περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, γίνεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που υπό το βάρος νέων ρευστοποιήσεων πιέζεται κάτω και από το 1,80 ευρώ, ακουμπώντας νωρίτερα το 1,79.

Σημαντικές απώλειες για την Alpha Bank (-6,48%), τη Eurobank (-7,35%) αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Κύπρου. Συγκριτικά λιγότερο διορθώνει η μετοχή της Marfin Popular Bank (-1,29%).

Όσα νεότερα προέκυψαν από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν είναι ακριβώς αυτά που θα ευνοούσαν τις τράπεζες και την αγορά. Βέβαια, περί ενός γενικού πλαισίου ο λόγος, ωστόσο, όπως σημειώνεται και σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου «η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξαντλείται στο να θέτει ένα γενικό περίγραμμα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Χωρίς να εξειδικεύει τα επιμέρους μέτρα, τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ανησυχούν μήπως ενδέχεται να υπάρξει και νέα παράταση στις αποφάσεις».

Ένα από τα κλειδιά της σημερινής διόρθωσης συνίσταται στην πιθανότητα «η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους να μετατεθεί για μετά τις 20 Απριλίου», όπως αναφέρεται στο ίδιο θέμα.

Αυτή η εκκρεμότητα απολύτως φυσιολογικά επιβαρύνει τη βραχυπρόθεσμη τάση στις τράπεζες, τις κινήσεις όσων παικτών ποντάριζαν σε καταληκτικές αποφάσεις μέχρι και την Παρασκευή μετά το Πάσχα, γεγονός που αποτυπώνεται διορθωτικά στο ταμπλό.

Από τεχνικής πλευράς, για τον FTSE 20 καλό θα ήταν να μη χαθούν σήμερα σε κλείσιμο οι 270 μονάδες.

Διατηρούμε επιφυλάξεις για την τεχνικότητα της Εθνικής, καθώς στα ελάχιστα του 1,78 ευρώ υπήρξε πίεση αφού εντολές αγοράς δίνονταν μέχρι το 1,76 ευρώ. Το βάθος των εντολών πώλησης (λίγο μετά τις 11:10) έφτανε από το 1,81 έως το 1,84 ευρώ, αν και ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση θέσεων σημειώθηκε στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Οι πρώτες δύο μετοχές του 20άρη που επιχείρησαν να αντιδράσουν ήταν της MIG και της Marfin Popular Bank, κι ακολούθησε ο τίτλος της Folli Follie.

Περιορισμένη, άλλωστε, η συναλλακτικότητα στην τελευταία προ του Πάσχα συνεδρίαση με ενδεικτικές τις πράξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε Τιτάν, Motor Oil, Βιοχάλκο, Folli Follie.

Είναι ενδεικτικό πως στον Τιτάνα είχαν γίνει συναλλαγές μόλις έξι τεμαχίων, συνολικής αξίας 90 ευρώ, ενώ στη Βιοχάλκο η αξία των συναλλαγών δεν περνούσε τα 915 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με μάλλον αυξημένο τζίρο η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα πιέζεται έως 3,12% στο 0,936 ευρώ, υψηλός τζίρος γίνεται σε Ιντραλότ, Ιντρακάτ αλλά και σε Σαράντη, Χαλκόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ.

Άξιον απορίας είναι το -26,47% για τη μετοχή της Flexopak. Με μόλις 1.280 τεμάχια, συνολικής αξίας 3.840 ευρώ, η μετοχή του νουνεχούς επιχειρηματία αφήνεται να διορθώσει στα 3 ευρώ. Χρηματιστηριακή εικόνα που δεν συνάδει με τη διαχρονική παρουσία αυτής της εξειδικευμένης στα είδη συσκευασίας επιχείρησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v