Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ναυάγιο στις Βρυξέλλες φέρνει πτώση

Με απώλειες που έφτασαν αρχικά έως 2,80%, αλλά "μαζεύτηκαν" στη συνέχεια το ΧΑ. Μεγαλύτερες οι πιέσεις στις τράπεζες, ενδείξεις αντοχής από μη τραπεζικούς τίτλους. Καλύτερη η εικόνα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με πτώση ξεκίνησε η συνεδρίαση και χαμηλότερα συνεχίζουν βασικοί δείκτες και μετοχές. Συνέπεια η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 800 προς τις 794 μονάδες, του FTSE-20 έως τις 280 μονάδες και με απώλειες έως 7,8% για τις τραπεζικές μετοχές.

Εν συνεχεία η πτώση περιορίστηκε και στις 12:30 το ΧΑ υποχωρούσε κατά 0,5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Στα περίπου 24 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές, παραπέμπουν σε μια κατ’ αρχήν ψύχραιμη διαχείριση των εξελίξεων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως σε επίπεδα έως και 2,8% χαμηλότερα κατοχυρώθηκαν κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις που αποκτήθηκαν στις 15-16 Νοεμβρίου.

Μικρότερο εκτιμούν πως είναι το μέρος των θέσεων που «άνοιξαν» στην προχθεσινή συνεδρίαση της Δευτέρας.

Με την υπόθεση πως αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις είναι βάσιμες, θα λέγαμε πως μέχρι τα χαμηλά επίπεδα στην αρχή της συνεδρίασης ρευστοποιούνται θέσεις που έχουν αποκτηθεί με ορίζοντα Τ+3 από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης - Παρασκευής.

Βέβαια θα φανεί στη συνέχεια εάν όντως έχει βάση αυτή η προσέγγιση αλλά και ποια θα είναι η ενδεχόμενη στάση όσων τοποθετήθηκαν στα υψηλά της 19ης/11.

Σε συνεχώς επικαιροποιούμενα θέματα του euro2day.gr δίνονται όλο και περισσότερες, διεξοδικότερες λεπτομέρειες για το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, γεγονός που παρατείνει το θρίλερ τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα διεξαχθεί ακόμη ένα, το τρίτο κατά σειρά, eurogroup.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε εάν σε αυτό το διάστημα οι 270 μονάδες θα αποδειχθούν πράγματι ισχυρό σημείο στήριξης και σημείο αναφοράς. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση, της καθοδικής διάσπασης αυτής της ζώνης, ο 20άρης «βλέπει» προς τις 230 μονάδες.

Την ίδια ώρα στο ταμπλό Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς μετρούν σημαντικές απώλειες, με την ΕΤΕ να διορθώνει νωρίτερα έως το 1,47 ευρώ και εν συνεχεία να κινείται στο 1,54 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Μη τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν τη συγκριτικά καλύτερη πορεία τους έναντι των τραπεζικών. Ο Μυτιληναίος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κρατά στα 3,56 ευρώ, ανθεκτική η Motor Oil στα 7,37 ευρώ, μεγαλύτερες οι απώλειες για Μέτκα και Βιοχάλκο.

Να σημειωθεί πως μετά την αρχική… ψυχρολουσία ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να αντιδρά μετά τις 10.40-10.45.

Ανάλογη εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απ’ όπου ξεχωρίζουν η ανθεκτική ΓΕΚ Τέρνα, η ανοδική ΕΥΑΘ (λόγω εξελίξεων), το Υγεία, ενώ συγκριτικά καλή θεωρείται η συμπεριφορά των Intralot, Fourlis, Σιδενόρ.

Στη συνέχεια θα «ανεβάσουμε» στον Εκηβόλο διαγράμματα μη τραπεζικών μετοχών, των περισσότερων από τον FT Mid.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v