Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονταρίσματα με ορίζοντα ...Δευτέρας

Μικρά κέρδη καταγράφει το Χ.Α. εν αναμονή της νέας συνταγής που ετοιμάζουν δανειστές, Βερολίνο για την Αθήνα. Περιορίζονται οι απώλειες στις τράπεζες. Πτώση για ΕΤΕ, κέρδη για Alpha, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

«Μηδενίζουν» οι αρχικά μεγάλες απώλειες, καθώς από την αρχή και στη συνέχεια της συνεδρίασης επικράτησαν ψυχραιμότερες διαθέσεις, κινήσεις.

Οριακές πριν από λίγο οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη, που φτάνει πλέον τις 825 μονάδες, ενώ σταδιακά και ο FTSE-20 ξεπέρασε τις 290 μονάδες, με αιχμή τον ΟΠΑΠ, την 3E αλλά και τα ΕΛΠΕ, την Τιτάν, τη Βιοχάλκο, την Ελλάκτωρ.

Όλα αυτά με την αξία των συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 16.00, από τα οποία τα 8,1 εκατ. στην Alpha Bank, άλλα 9,5 εκατ. στην Εθνική και περί τα 7 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

Από τις τέσσερις καλούμενες συστημικές τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έχει και σήμερα την καλύτερη συμπεριφορά, ενώ ακολουθεί η Eurobank. Για την Εθνική και πάλι καλά που δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί το 1,40-1,45 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές, το Βερολίνο ετοιμάζουν νέα «συνταγή» για την Αθήνα. Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται πως, με ορίζοντα τη νέα συνεδρίαση του eurogroup την επόμενη Δευτέρα, επιχειρείται να γεφυρωθεί το «χάσμα» στους κόλπους των δανειστών.

Από το προσυνεδριακό σχόλιό μας επιμέναμε πως το Χ.Α. και κυρίως τα ισχυρά χέρια και οι insiders είχαν συνεκτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις, την εμπλοκή και τη μη λήψη απόφασης νωρίτερα τα ξημερώματα.

Εύγλωττος ο τίτλος «Είχαν προεξοφληθεί οι εξελίξεις…», ενώ επιμέναμε πως το τελευταίο που χρειαζόταν η αγορά σε αυτήν τη φάση της είναι η έλλειψη ψυχραιμίας.

Από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα φαίνεται πως τα ισχυρά χέρια και οι insiders ελέγχουν το παιχνίδι. Με το γύρισμα μάλιστα της Alpha Bank, λίγο μετά τις 13.45, προς το 1,79 ευρώ, η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε.

Την ίδια ώρα, μετοχές-σηματωροί και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης επέμεναν ανοδικά. Από τη ΓΕΚ Τέρνα, που νωρίτερα αντιδρούσε έως το 1,71 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή, μέχρι το Υγεία, τη Frigoglass αλλά και, λόγω των εξελίξεων, την ΕΥΑΘ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως και στις μικρότερες κατηγορίες ήταν εμφανής η προσπάθεια μικρών επενδυτικών σχημάτων να κινηθούν κόντρα στις τελευταίες εξελίξεις. Μετοχές εταιριών αυτών των κατηγοριών ενισχύονταν από 7% έως 27%, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις των Παρνασσού, Ιασώ, Intrakat.

Θα επιμείνουμε επίσης στην επισήμανση της διαφοροποίησης του FT Mid έναντι του FTSE-20. Είναι ενδεικτικό πως ο συγκεκριμένος δείκτης αποδεικνύεται ανθεκτικότερος και την τελευταία εβδομάδα. Ανθεκτικότερος έναντι του 20άρη και σε απόδοση τριμήνου αλλά και εξαμήνου.

Γι’ αυτό και νωρίτερα «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο διαγράμματα των ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, Intracom, Υγεία, Ελλάκτωρ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v