Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζει πλώρη για τις 1000 μονάδες το ΧΑ

Με τις μετοχές των τραπεζών να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 990 μονάδες. Άνοδος και για τον FTSE Large Cap προς τις 340 μονάδες. Προηγήθηκαν ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών.

Αφορμές για να συνεχίσει το ανοδικό σερί βρίσκει το Χ.Α. Θεαματική ήταν η αναστροφή του κλίματος στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να γυρίζει περί τις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ωθώντας τον FTSE Large Cap προς τις 340 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 990 μονάδες. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές από τις 12:25-12:30 και σχεδόν ταυτόχρονα με την αναφορά του Reuters πως «οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν περισσότερη ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίησή τους», κάτι που βέβαια μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Θεαματική ήταν η αναστροφή της τάσης με αιχμή τις τράπεζες, ενδεικτικό το γύρισμα της Alpha Bank από το 1,57 στο 1,64 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας από το 1,38 στο 1,44 ευρώ. Ανάλογη ήταν η αντίδραση και της Eurobank, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, με αυξημένες συναλλαγές και για τις τέσσερις συστημικές.

Ο τζίρος που σημειώθηκε κυρίως στις τράπεζες μετά τις 12:25 ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως ο κλάδος παραμένει ενεργός και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τη διαφορά.

Βέβαια θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή στις αφορμές, στις διαρροές και στις φήμες, καθώς πολύ εύκολα από μοχλοί ευκαιριών μπορεί να αποδειχθούν παγίδες εγκλωβισμού.

Όσον αφορά την αναφορά του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο του ΤΧΣ, δηλώνεται πως «δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη εξέλιξη που να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα», διαψεύδοντας δημοσίευμα εφημερίδας. Ωστόσο, έγκυρες πηγές ανεβάζουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων τραπεζών στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ.

Όμως, η αφορμή λειτουργεί υπέρ των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς εκτός από τις τραπεζικές, ανοδικά επιχειρούν και οι μη τραπεζικές μετοχές. Όταν μάλιστα ο ΟΤΕ φτάνει έως και 4,32% υψηλότερα στα 5,80 ευρώ παρασύροντας και τις ΟΠΑΠ (3,45%), Intralot (6,03%), Ελλάκτωρ (3,74%), ΔΕΗ (1,97%), Μέτκα (1,64%) κ.ά., το ανοδικό αποτέλεσμα είναι ορατό στο ταμπλό.

Φαίνεται πως το Χ.Α. βιάζεται να πιάσει το χιλιάρικο, στόχο που είχαμε θέσει από το σχόλιο της 5ης Ιανουαρίου, λίγο γρηγορότερα, είναι η αλήθεια, απ’ ό,τι περιμέναμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v