Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο τράπεζες και πολιτική

Αφορμή για αποθέρμανση ίσως αποτελεί το 5x5 της Σοφοκλέους, την ώρα που επανέρχονται οι ανησυχίες στη Wall Street. Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος και η μάχη για το Τ.Τ.

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ, επανέρχονται οι ανησυχίες στη Wall Street και το Χ.Α. αναζητά... αφορμή για αποθέρμανση.

Αδιόρθωτη η... Σοφοκλέους, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετρώντας εκτός των άλλων πλήθος ενδιαφέροντων στατιστικών στοιχείων για μία συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης έκλινε στις 969,43 μονάδες, ο FTSE Large Cap στις 333, με τις τράπεζες να διορθώνουν και πολλές μετοχές σηματωρούς να συνεχίζουν πέραν των δεύτερων βραχυμεσοπρόθεσμων αντιστάσεών τους.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο του ΤΤ τρέχουν, αναφέρονται δε εκτενώς στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου, με τις δύο πλευρές των βασικών διεκδικητών να εμφανίζονται αργά εχθές το απόγευμα συγκρατημένα αισιόδοξες.

Σε ένα παράπλευρο μέτωπο η Ε.Κ. έδωσε το πράσινο φως για Εθνική - Eurobank, κάτι που είχε επισημανθεί στη χθεσινή ενδοσυνεδριακή ενημέρωση του euro2day. Βήμα τυπικό μεν, απαραίτητο δε, μέσα στη γενικότερη φημολογία και εικοτολογία και ελάχιστα πριν από το αποτέλεσμα για το Τ.Τ.

Ωστόσο, ο κλάδος δεν απέφυγε ακόμη έναν γύρο ρευστοποιήσεων και πιέσεων ενδεικτικό του πόσο ευάλωτος παραμένει, πόσο ασταθής παράμετρος είναι για τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο κλαδικός δείκτης παραμένει εντός παιδιάς καθώς κυμαίνεται στη ζώνη των 230-250 μονάδων, αλλά οι επιφυλακτικοί καραδοκούν. Επιφυλακτικοί παραμένουμε και εμείς, τουλάχιστον μέχρις ότου βεβαιωθούμε για τον χρόνο και τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις των αυξήσεων κεφαλαίου. Στα υπόψη καθώς οι πηγές μας επιμένουν...

Η επιστροφή των ανησυχιών στη Νέα Υόρκη, σε συνδυασμό με την πολιτική ένταση στο εσωτερικό, μπορεί να θεωρηθεί αφορμή ικανή για ένα... πισωγύρισμα δεικτών και μετοχών στο Χ.Α.

Κατοχύρωση θέσεων και κεκτημένων χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγιση του Χ.Α. και η τάση, χωρίς να αλλάζει η στόχευση για τον Ιανουάριο. Το ότι η αντίδραση εκδηλώνεται σε σύντομο διάστημα και αποφέρει μάλιστα σημαντικές αποδόσεις, διψήφιες σε αρκετές περιπτώσεις, συνιστά δέλεαρ για αποθέρμανση.

Άλλωστε, σε αυτήν τη φάση της αγοράς για τον... 25άρη πιο εύκολη είναι μία μικρή οπισθοχώρηση και επιβεβαίωση των 320-310 μονάδων, παρά η άμεση επαναπροσέγγιση των 350 μονάδων. Όμως για να υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο, της άμεσης κίνησης προς τις 350, η αγορά χρειάζεται ένα ισχυρό κίνητρο (από τις τράπεζες ή άλλον βαρύνοντα κλάδο), μία έκπληξη, έναν joker, που θα μπορούσε να ανακατέψει το παιχνίδι.

Προσώρας, joker δεν εμφανίζεται, εκτός εάν προκύψει κάτι θεαματικό από το Τ.Τ. σήμερα-αύριο, λόγοι ισχυροί για άμεση συνέχιση της κίνησης δεν συντρέχουν, νέες δυνάμεις και ρευστότητα για να ωθήσουν την αγορά προς την πολύ σημαντική περιοχή των 350 μονάδων δεν βλέπουμε πρόθυμες. Οπότε προτιμότερη θα ήταν μία διατήρηση δυνάμεων, η κατοχύρωση υπεραξιών και η επιβεβλημένη ανίχνευση νέων ευκαιριών.

Ενδιαφέρον όσο και χρήσιμο από αυτήν την άποψη το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για το ποιες μετοχές νίκησαν την κρίση. Ενδιαφέρον και γιατί περιλαμβάνονται εταιρείες εκπλήξεις και μετοχές-δυνάμεις από μικρότερες κατηγορίες. Και αυτό είναι ένα κέρδος για την αγορά πως δηλαδή το παιχνίδι έχει ανοίξει κι έχει διευρυνθεί.

Με αυτήν τη λογική θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όσα αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος για την "αλλαγή κλίματος από τη βελτίωση της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v