Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το σχέδιο Μπάιντεν για τον πληθωρισμό άλλαξε τον κόσμο

Οι επιπτώσεις του «Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού» που προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Γιατί μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης.

Ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού του προέδρου Μπάιντεν έχει, παραδόξως, μικρή μόνο σχέση με την καταπολέμηση της ανόδου των τιμών, ιδίως βραχυπρόθεσμα. Στο επίκεντρο της νομοθεσίας βρίσκεται η βιομηχανική πολιτική, η κλιματική αλλαγή και το εμπόριο. 

Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές που έχουν στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία, ενώ προβλέπει εκταταμένη χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την επόμενη δεκαετία. 

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει φοροαπαλλαγές, δάνεια και επιδοτήσεις ύψους 370 δισ. δολαρίων με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας μεταποίησης στις ΗΠΑ. 

Όπως σημειώνει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, ο νόμος θα επιφέρει μια μεγάλη μετατόπιση στο πως λειτουργεί η αμερικανική οικονομία σε βάθος μιας πενηνταετίας, επιχειρώντας να ενισχύσει την παραγωγή, τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία και τη δημιουργία πιο ασφαλών εφοδιαστικών αλυσίδων.

Δείτε στο παραπάνω βίντεο τις εκτιμήσεις αναλυτών, οικονομολόγων και δημοσιογράφων των Financial Times για τις επιπτώσεις του νόμου στο κλίμα, τη βιομηχανική πολιτική και την παγκοσμιοποίηση. 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v