Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πραγματικά συμβαίνει στις αγορές εμπορευμάτων

Σε πολυετή χαμηλά βρέθηκαν οι τιμές εμπορευμάτων μετά το τελευταίο ξεπούλημα. Η εικόνα όμως δεν είναι ίδια για όλα. Ποια είναι τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις για χρυσό, πετρέλαιο, αλουμίνιο, χαλκό και σιδηρομετάλλευμα.

  • Των Henry Sanderson, Anjli Raval και David Sheppard
Τι πραγματικά συμβαίνει στις αγορές εμπορευμάτων

Οι τιμές των εμπορευμάτων έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και -κατά τουλάχιστον ένα κριτήριο- στο χαμηλότερο επίπεδο του αιώνα. Ενώ ο κλάδος των φυσικών πηγών δέχεται χτυπήματα από τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, κάθε εμπόρευμα έχει τη δική του δυναμική στην αγορά. Αυτός είναι ένας μικρός οδηγός για το τι συμβαίνει.

Πετρέλαιο

Αυξανόμενα σημάδια ότι η «πλημμύρα» πετρελαίου θα συνεχιστεί έχουν ταράξει traders και επενδυτές. Είναι, όμως, η Κίνα που σπέρνει τον πραγματικό φόβο. Η χώρα είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από κάθε άλλον την τελευταία δεκαετία. Ετσι κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία ίσως σπείρει «κακά νέα» για την κατανάλωση του αργού.

Η βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ ήταν πιο ανθεκτική απ' όσο προβλεπόταν, όπως και η παραγωγή από άλλους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Εν τω μεταξύ, μέλη του καρτέλ του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, αντλούν ποσότητες μαύρου χρυσού κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Οδεύοντας στον Σεπτέμβριο, η βιομηχανία κοιτά τα διυλιστήρια, καθώς η εποχική συντήρηση και αναβάθμισή τους τείνει να μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου για τους φθινοπωρινούς μήνες.

Αναλυτές της BMI Research δηλώνουν ότι μια απότομη αύξηση στα στοιχήματα των hedge funds κατά της τιμής του πετρελαίου έχει «προσθέσει τις τελευταίες εβδομάδες σημαντική πτωτική πίεση τόσο στο brent, όσο και στο WTI». Η καταβαράθρωση της τιμής του πετρελαίου, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, «έχει ακόμα δρόμο», λένε.

Παρότι η ζήτηση έχει αυξηθεί από τις αρχές της χρονιάς, έχει έως τώρα αποτύχει στο να απορροφήσει την επιπλέον προσφορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπερπροσφορά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

«Με τη μακροοικονομική εικόνα να επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε άνοδο της ζήτησης για βελτίωση της ισορροπίας», λένε αναλυτές του οίκου συμβούλων Energy Aspects που εδρεύει στο Λονδίνο. «Μια σημαντική αντίδραση στο κομμάτι της προσφοράς από κάθε παραγωγό είναι απαραίτητη για να στηθεί ένα ράλι», προσθέτουν.

Χαλκός

Η ζήτηση για τον χαλκό στην Κίνα έχει αυξηθεί περίπου 2-3% φέτος, χαμηλότερα απ' ό,τι πολλοί αναλυτές αρχικά περίμεναν. Η πρόβλεψη για στροφή στη ζήτηση οδήγησε κινέζικα hedge fund στο να πιέσουν απότομα χαμηλότερα τις τιμές του μετάλλου τον Ιανουάριο. Αυτό τον μήνα το μέταλλο, που χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα, ειδικά στα καλώδια ηλεκτρισμού, χτύπησε χαμηλά έξι μηνών. 

Ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πραγματικό εμπόριο στην Κίνα είναι αρκετά ζωντανό, με τις εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού να αυξάνουν 2% τον Ιούλιο, η συνολική ζήτηση παραμένει σχετικά αδύναμη.

H παραγωγός και έμπορος Glencore δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα αποθέματα ήταν σε ιστορικά χαμηλά και υποστήριξε ότι τα hedge funds ώθησαν την αγορά χαμηλότερα.

«Κανονικά παίρνεις υψηλές τιμές για χαμηλά αποθέματα», λέει ο Ivan Glasenberg, γενικός διευθυντής. Όμως πολλοί traders δείχνουν την επιβράδυνση στις επενδύσεις σε υποδομές στην Κίνα, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χαλκού. 

Η τιμή του κόκκινου μετάλλου τελεί υπό διαπραγμάτευση κάτω από το κόστος παραγωγής, με τη Macquarie να εκτιμά ότι περίπου το 17% των ορυχείων χάνουν λεφτά σε αυτές τις τιμές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα ορυχεία σε μείωση παραγωγής, η οποία ίσως τελικά δώσει ώθηση στις τιμές.

Μακροπρόθεσμα, οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν λίγα νέα ορυχεία για να αντικαταστήσουν παλαιότερα. Η χιλιανή Codelco, ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, επενδύει δισεκατομμύρια μόνο για να διατηρήσει τη σημερινή παραγωγή.

Αλουμίνιο

Οι τιμές του αλουμινίου χτύπησαν σε έναν τοίχο κινεζικών εξαγωγών φέτος και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εξαετίας. Παρότι όμως το κίνητρο για τις κινεζικές εταιρείες να εξάγουν μέταλλο αναμφίβολα μειώθηκε, η αγορά παραμένει σε καθεστώς υπερπρομήθειας γιατί κανένας παραγωγός δεν είναι πρόθυμος να μειώσει την παραγωγή.

Η παγκόσμια προσφορά αλουμινίου αυξήθηκε πάνω από 10,3% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλουμινίου. Στην Κίνα, παρότι υπήρξαν λουκέτα, πολλά μικρά χυτήρια αύξησαν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τη συμβουλευτική CRU, με την παραγωγή στη δυτική περιφέρεια Xinjiang να αυξάνει 36,5% τον Ιούλιο.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η αυξανόμενη κινεζική παραγωγή θα αναγκάσει δυτικούς παραγωγούς να κλείσουν, καθώς η χώρα κινείται από τη θέση του καταναλωτή σε αυτή του ανταγωνιστή.

«Πιστεύουμε ότι ο δρόμος για το αλουμίνιο πιθανότατα θα είναι πολύ επώδυνος, δεδομένης της τεράστιας υπερπαραγωγής που χτίστηκε και ακόμα χτίζεται στην Κίνα», δηλώνει η Investec.

«Τα νέα κινεζικά χυτήρια είναι έργα τέχνης και έχουν πολύ μικρό κόστος παραγωγής. Ετσι εκτιμούμε ότι θα οδηγήσουν σε μαζικό τερματισμό δυτικής παραγωγής τα επόμενα λίγα χρόνια».

Σιδηρομετάλλευμα

Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος έχουν πορευτεί καλύτερα από άλλα βασικά μέταλλα τους τελευταίους δύο μήνες, κάνοντας ράλι 25% αφότου βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Ιουλίου. 

Η ανάκαμψη στα 56 δολάρια ο τόνος ήρθε από τις χαμηλότερες εξαγωγές από Βραζιλία και Αυστρία. Οι τιμές όμως είναι ακόμα 22% κάτω φέτος, σύμφωνα με το Steel Index, καθώς η προσφορά συνεχίζει να υπερέχει της ζήτησης.

Τα futures σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα υποχώρησαν 4% τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη που επιτρέπεται σε μια συνεδρίαση με βάση τους κανόνες συναλλαγών.

Ενώ τα ορυχεία με υψηλό κόστος νιώθουν την πίεση, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δείχνουν λίγα σημάδια για υποχώρηση της παραγωγής.

Τα ορυχεία της Rio Tinto θα παραδώσουν 20% περισσότερο μετάλλευμα στην Κίνα φέτος, δήλωσε η εταιρεία την τελευταία εβδομάδα.

Χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο ωφελήθηκε αυτό τον μήνα από τις αυξημένες προσδοκίες ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Τονώθηκε περαιτέρω από επενδυτές που αναζητούσαν τον λεγόμενο «παράδεισο» για τα μετρητά τους, φοβούμενοι την πορεία της παγκόσμιας αγοράς μετοχών και κινήθηκε 6% υψηλότερα αυτό τον μήνα. 

Ο χρυσός δέχθηκε κάποια πίεση τη Δευτέρα, όμως, καθώς κάποιοι επενδυτές ρευστοποίησαν τις θέσεις τους για να καλύψουν margin calls σε άλλες αγορές. «Ο χρυσός αντέχει καλά παρά τις βαριές απώλειες που προκάλεσαν τα εμπορεύματα σε όλο το εύρος (across the board)», δηλώνουν αναλυτές της Commerzbank.

Παρ' όλα αυτά, ο χρυσός δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερο, παρά την απότομη αύξηση της τάσης για αποστροφή ρίσκου και την αισθητή εξασθένηση του δολαρίου. 

Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από τη Δύση και τις ΗΠΑ και όχι από τα παραδοσιακά κέντρα ζήτησης της Ινδίας και της Κίνας, λένε αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πιθανότατα θα εξαρτηθούν σημαντικά από το δολάριο και τα σημάδια που θα στείλει η Fed.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v