Σε ελάχιστες ημέρες, το βρετανικό εκλογικό σώμα θα έρθει αντιμέτωπο με τη σημαντικότερη απόφασή του εδώ και πάνω από μια γενιά –το αν θα παραμείνει στην ΕΕ.
Παρότι η καμπάνια υπέρ της εξόδου υποστηρίζει πως η απόφαση υπέρ της παραμονής αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, το αντίπαλο στρατόπεδο ισχυρίζεται ότι μια λύση των δεσμών με τις Βρυξέλλες θα είναι άλμα στο σκοτάδι.
Ωστόσο, σχέδια και υποσχέσεις σχετικά με το Brexit έχουν ήδη δοθεί πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου –και παρά την πρωτόγνωρη φύση μιας τέτοιας κίνησης, μεγάλο μέρος του τι θα περιλαμβάνει ένα Brexit μπορεί να προβλεφθεί.
Ακολουθεί μια επιλογή ειδήσεων και ανάλυσης των Financial Times για τα βήματα που έπονται του Brexit.
Η υπόσχεση: Η Βρετανία θα προσπαθήσει να φύγει από την ΕΕ μέχρι το 2019 και θα είναι έτοιμη να αψηφήσει τις Βρυξέλλες στους νόμους για τη μετανάστευση, σύμφωνα με υπουργό που ηγείται του στρατοπέδου υπέρ του Brexit.
Το ρίσκο: ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών, έχει προειδοποιήσει για μαύρη τρύπα 30 δισ. στερλινών στα δημόσια οικονομικά αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει στις 23 Ιουνίου.
Τα άμεσα επακόλουθα: ο Ντέιβιντ Κάμερον πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπος με το τέλος της καριέρας του ως πρωθυπουργός, καθώς θα παραμεριστεί η συμμετοχή στην ΕΕ.
Η πολιτική: τα πολιτικά και θεσμικά ερωτήματα που θα προκύψουν από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης, θα «ανοίξουν» μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας σχετικά με τη Βρετανία και την ΕΕ.
Η νομική ανάλυση: το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν αποτελεί εντολή. Το τι θα συμβεί μετά είναι θέμα πολιτικό και όχι νομικό.
Η τεχνική πλευρά: το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, αφότου θέσει σε λειτουργία τη διάταξη εξόδου των ευρωπαϊκών συνθηκών. Παράταση των συζητήσεων έπειτα από αυτό, θα απαιτήσει ομοφωνία εντός της ΕΕ.
Τα οικονομικά: η επικρατούσα άποψη στον επαγγελματικό χώρο είναι σαφής –η αποχώρηση από την ΕΕ θα χτυπήσει την ανάπτυξη. Το μέγεθος του αντίκτυπου θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το εμπόριο, η παραγωγικότητα και η ξένη άμεση επένδυση. Αλλά οι υπέρμαχοι του Brexit επιχειρηματολογούν ότι η οικονομία θα ανθίσει εκτός της ΕΕ.
Η μετανάστευση: η εισροή-ρεκόρ των Ευρωπαίων, έχει αποδειχθεί ισχυρή ώθηση για την καμπάνια Leave. Περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις για έκδοση βίζα βάσει του τρέχοντος πλαισίου για εργαζομένους από χώρες εκτός ΕΕ, σε περίπτωση που η Βρετανία φύγει από το μπλοκ. Ωστόσο, τέτοιου είδους περιορισμοί ενδέχεται να εφαρμοστούν σε νεοφερμένους και όχι τόσο σε Ευρωπαίους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Επιλογές στο εμπόριο: κορυφαίοι υποστηρικτές της Leave τονίζουν ότι δε θα προσπαθούσαν να μπουν στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά –η οποία απαιτεί την ελεύθερη μετακίνηση της εργασίας. Αντ' αυτού, θα επεδίωκαν μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ. Η διαχείριση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του βρετανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα αποτελούσε πολύ σημαντικό σημείο.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση: οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντείνει τις μυστικές συζητήσεις επάνω σε μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, καταστρώνοντας ένα σχέδιο Β που εστιάζει σε στενότερη συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation