Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του μέλλοντος

Η σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για να "χτιστεί" το χρηματοοικονομικό σύστημα του μέλλοντος, όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος του MIT κ. R. Caballero.

  • Ricardo J. Caballero*
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του μέλλοντος
Ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, και ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner μας θύμισαν πρόσφατα την ανάγκη να ξεκινήσουμε, πλέον, να οραματιζόμαστε πώς θα είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα του μέλλοντος.

Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για το... ίδιο το μέλλον αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσουμε να καθορίσουμε την πολιτική που θα ασκηθεί καθώς και το κατά πόσον κάποια από τα μέτρα που ήδη χρησιμοποιούνται θα πρέπει να εκλείψουν.

Υπάρχει φυσική μία αρχή στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή: το χρηματοοικονομικό σύστημα του μέλλοντος θα πρέπει να στηρίζεται στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή τη συνεργασία το κράτος -φυσικά με ανταλλάγματα- θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ο παραπάνω κανόνας είναι αντίθετος με την κοινή λογική των αγορών. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης των τραπεζών. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, αυτής της τακτικής είναι ότι δεν υφίσταται διαχωρισμός των "μικροοικονομικών" και μακροοικονομικών κινδύνων.

Για να το θέσουμε πιο απλά: Αυτός που διαθέτει τα περισσότερα κεφάλαια (το Δημόσιο) θα πρέπει να είναι ο "σωτήρας της τελευταίας στιγμής" και να λειτουργεί όπως μία ασφαλιστική εταιρία που δρα όταν ο πελάτης της έχει ανάγκες. Παράλληλα, έχοντας την πείρα από την τρέχουσα κρίση το κράτος θα μπορεί να θέσει κάποιους κανόνες αλλά και να επιβάλει συγκεκριμένα επίπεδα προμήθειας, προκειμένου να διασφαλίσει το σύστημα.

Η παραπάνω λογική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην τρέχουσα κρίση. 

* Ο αρθρογράφος είναι επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Massachusetts Institute of Technology (MIT).
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v