Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέχει εβδομάδες το deal για ταμείο κρίσεων

Κατά περίπτωση ανάμεσα σε δύο εργαλεία θα επιλέξει το EFSF για να αυξήσει τα πυρομαχικά του, σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Bundesbank. Η τελειοποίηση όμως των εργαλείων θα πάρει αρκετές εβδομάδες.

  • Gerrit Wiesmann (Βερολίνο)
Απέχει εβδομάδες το deal για ταμείο κρίσεων
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προειδοποίησαν ότι θα περάσουν εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν τα εργαλεία που θα δώσουν στο ταμείο διασώσεων τα απαραίτητα... πυρομαχικά ώστε να υπερασπιστεί χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Το προσχέδιο των προϋποθέσεων για τη βελτίωση του European Financial Stability Facility, που κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο και εξασφάλισαν οι Financial Times, αναφέρει ότι το EFSF θα έχει να επιλέξει, κατά περίπτωση, ανάμεσα σε δύο εργαλεία.

Για να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι των περίπου 250 δισ. ευρώ -τα υπόλοιπα από τα αρχικά 440 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί- το EFSF αφενός θα ασφαλίσει τμήματα των νέων κρατικών ομολογιακών εκδόσεων και αφετέρου θα αξιοποιήσει ειδικό ταμείο (special fund) που θα τροφοδοτείται από ιδιώτες και δημόσιους επενδυτές.

Όμως, οι κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι το έργο της εξασφάλισης της επενδυτικής αποδοχής γι' αυτό το δεύτερο special-purpose investment vehicle θα χρειαστεί «περίοδο κάποιων εβδομάδων», αν υποθέσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν το πράσινο φως στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.

Το ποιους ελπίζει η ευρωζώνη να στρατολογήσει για την καταπολέμηση της κρίσης είναι το αντικείμενο έντονων φημολογιών τις τελευταίες εβδομάδες.

Έχει ακουστεί ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης του ΔΝΤ καθώς και των αναδυόμενων κρατών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, που ίσως έχουν συμφέρον να βοηθήσουν τη διατήρηση του σταθερού ευρώ ως εναλλακτικού νομίσματος του δολαρίου.

Πάντως, στο τετρασέλιδο προσχέδιο, που κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, αναφέρονται απλώς γενικά «διεθνείς κρατικοί και ιδιώτες επενδυτές», που μπορεί να περιλαμβάνουν ομολογιακά funds, sovereign wealth funds, επενδυτές risk-capital και ενδεχομένως ορισμένους long-only θεσμικούς επενδυτές.

Κάθε SPIV θα εξειδικεύεται σε ένα κράτος και θα αγοράζει κρατικά ομόλογα στις πρωτογενείς ή στις δευτερογενείς αγορές. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω «διαφορετικών τάξεων εργαλείων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κινδύνου - απόδοσης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Σε αυτά πιθανόν να περιλαμβάνεται ένα εργαλείο senior debt -που θα είναι αξιόχρεο και κατάλληλο για παραδοσιακούς επενδυτές σταθερού εισοδήματος- και ένα πιο περιορισμένο εργαλείο κεφαλαιακής συμμετοχής. Και τα δύο θα είναι διαπραγματεύσιμα ελεύθερα.

Και οι δύο αυτοί τύποι χρεογράφων θα είναι ανώτεροι από μια επένδυση από το ίδιο το EFSF, το οποίο «θα απορροφήσει το πρώτο τμήμα των απωλειών που θα προκύψουν από το special-purpose fund» - που θα προσελκύσει τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια sovereign wealth funds.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το άλλο εργαλείο θα δώσει στο EFSF τη δυνατότητα να προσφέρει μερική προστασία στους επενδυτές που αγοράζουν νεοεκδοθέντα κρατικά ομόλογα. Το EFSF θα διαθέτει τα δικά του ομόλογα ως εγγύηση.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι τα εργαλεία δεν θα αποκλείουν το ένα το άλλο και αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους θα μπορεί να συνδυαστεί ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Καθώς το μοντέλο της «μερικής προστασίας» θα μπορούσε να ανεβάσει τα κρατικά ομόλογα ή να αναιρέσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης προς τους επενδυτές, η επιλογή του SPIV θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις η μόνη δυνατή.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v