Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τείχος προστασίας στα 940 δισ. ζητά η Κομισιόν

Έγγραφο της Κομισιόν που αποκαλύπτουν οι FT αναφέρει ότι ο συνδυασμός της δύναμης πυρός του EFSF και του ESM είναι «η πιο λογική και ισχυρή» επιλογή. Εξακολουθεί να αντιδρά η Γερμανία.

  • Peter Spiegel
Τείχος προστασίας στα 940 δισ. ζητά η Κομισιόν
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση του μεγέθους του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης από τα 500 δισ. ευρώ στα 940 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας το υπάρχον προσωρινό ταμείο στήριξης με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η σύσταση της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει δύο ακόμη σενάρια βάσει των οποίων η δύναμη πυρός του μηχανισμού στήριξης αυξάνεται μόνο προσωρινά είτε στα 940 δισ. ευρώ είτε στα 740 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσει αργότερα και πάλι στα 500 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο, ωστόσο, αναφέρει ότι η μόνιμη αύξηση θα ήταν «πιο λογική και ισχυρή» και είναι «πιο πιθανό να ξεκλειδώσει πόρους από άλλους εταίρους στο G20», δήλωση που είναι σαφής αναφορά στις προσπάθειες των ηγετών της Ε.Ε. να πείσουν μη ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ενίσχυση της δύναμης του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης ώστε να αποτραπεί η αστάθεια στην περιφέρεια και να ανακοπεί η μετάδοση προς την Ισπανία και την Ιταλία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη. Οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Παρ' όλα αυτά, η Γερμανία ανθίσταται στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, ενώ ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως το Βερολίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πρόσφατη ηρεμία στις αγορές σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

Ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως το Βερολίνο προβληματίζεται και από τις εκλογές που προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου οι χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη εναντίον των αντιπάλων τους.

Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος δηλώνει πως το Βερολίνο πιθανότατα θα στηρίξει το σχέδιο μόνο εάν δεν απαιτείται έγκριση από την Bundesbank. Η πρόταση που έχει τη στήριξη της Κομισιόν, όμως, αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση να αναζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση καθώς κάνει λόγο για αλλαγή στα εγκεκριμένα 500 δισ. ευρώ του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι εγγυήσεις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το υφιστάμενο ταμείο στήριξης θα περιληφθούν στο νέο ESM. Αρχικά, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης θα αυξηθεί στα 940 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή, όμως, που θα λήξουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τότε τα 200 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί σε αυτές τις περιπτώσεις σταδιακά θα εξαφανιστούν. Με άλλα λόγια, το μακροπρόθεσμο ύψος του ESM θα είναι τα 740 δισ. ευρώ

Το επόμενο, πιο φιλόδοξο, σενάριο είναι απλούστατα να λειτουργήσουν τα δύο ταμεία μαζί, μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε λήγει το EFSF. Το σχέδιο αυτό προσωρινά αυξάνει τη δύναμη πυρός στα 940 δισ. ευρώ, αλλά μόνο για έναν χρόνο. Η Αn. Merkel έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή είναι η δική της προτίμηση.

Η τρίτη επιλογή είναι να εκκαθαριστεί το EFSF, αλλά να επιτραπεί στα τρία προγράμματα στήριξης να συνεχιστούν εκτός του ESM, επιτρέποντας έτσι στον μηχανισμό να διατηρήσει ανέπαφη την ισχύ των 500 δισ. ευρώ. Βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί, πάντως, τα τρία προγράμματα θα μεταβιβαστούν στο ESM, μειώνοντας έτσι την ισχύ του στα 300 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν, πάντως, προειδοποιεί ότι αυτή η επιλογή του μικρότερου βεληνεκούς «θα είναι πιθανότατα ανεπαρκής» για να πειστούν μη ευρωπαϊκά κράτη να διπλασιάσουν τη συνεισφορά τους στους πόρους του ΔΝΤ στο 1 τρισ. δολ., όπως ήταν η πρόταση της Christine Lagarde.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v