Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λανσάρισμα του ESM με …εκκρεμότητες

Οι υπουργοί της ευρωζώνης εγκαινίασαν τον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων 500 δισ. ευρώ, αλλά άφησαν άλυτο ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα: θα χρησιμοποιηθεί ο ESM για τα επισφαλή χρέη ιρλανδικών και ισπανικών τραπεζών;

  • Peter Spiegel (Λουξεμβούργο)
Λανσάρισμα του ESM με …εκκρεμότητες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκαινίασαν επισήμως τον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων 500 δισ. ευρώ, αλλά άφησαν άλυτο ένα κρίσιμο ζήτημα: το αν θα χρησιμοποιηθεί το ταμείο για να επωμιστεί επισφαλή χρέη ιρλανδικών και ισπανικών τραπεζών.

Ο Klaus Regling, επικεφαλής του νέου ταμείου, του European Stability Mechanism, δήλωσε ότι το ζήτημα των κληροδοτημένων ενεργητικών, δηλαδή των τραπεζικών υποχρεώσεων που απομειώνουν οι ιρλανδικές και οι ισπανικές κυβερνήσεις, δεν συζητήθηκε «σε κανένα ευρωπαϊκό θεσμό» και άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα μπορεί να μην επιλυθεί για μήνες.

Πάντως, και πάλι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η δημιουργία του ESM - που σε αντίθεση με τον προσωρινό προκάτοχό του θα χρηματοδοτηθεί με πληρωμές κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης και όχι μόνο με εγγυήσεις- θα προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην καταπολέμηση της κρίσης.

«Η ευρωζώνη εξοπλίστηκε με ένα μόνιμο και αποτελεσματικό οχύρωμα» είπε ο Jean-Claude Juncker, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που θα προεδρεύσει στο Δ.Σ. του ESM.

Το ζήτημα του ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διάσωση των αδύναμων τραπεζών της ευρωζώνης τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον περασμένο μήνα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία επέμειναν ότι ο ESM δεν θα αναλάβει τα χρέη που υπήρχαν στις τράπεζες όταν αυτές τις επόπτευαν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Όμως, τον Ιούνιο είχε ληφθεί απόφαση στην υψηλού επιπέδου σύνοδο της Ε.Ε. για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, που πολλοί παράγοντες στις χρηματαγορές καθώς και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. πίστευαν ότι θα καταλήξει σε μεταφορά των τραπεζικών χρεών της Ιρλανδίας και της Ισπανίας στον ισολογισμό του ESM.

Ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schauble προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαφωνία χθες, δηλώνοντας ότι η συμφωνία του Ιουνίου «θα τηρηθεί». Πρόσθεσε όμως: «Είναι κάτι που λέγεται εύκολα, αλλά γίνεται δύσκολα».

Ανώτεροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η δήλωση του Ιουνίου έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση κεκλεισμένων των θυρών και ορισμένοι Γερμανοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν με τις προσπάθειες των υπουργείων Οικονομικών να παραγκωνίσουν τη συμφωνία του Ιουνίου.

Αν και το ζήτημα έχει γίνει άκρως τεχνικό, έχει ευρύτατες επιπτώσεις για τη δυνατότητα της Ιρλανδίας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης των 78 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και της Μαδρίτης να συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές.

Η Ιρλανδία έχει 64 δισ. ευρώ σε χρέος από τραπεζική διάσωση στα κρατικά βιβλία και η κυβέρνηση πίστευε ότι με τη συμφωνία του Ιουνίου θα μπορούσε να μεταφέρει ένα μεγάλο κομμάτι στον ESM, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα χρέους. Αναλόγως και η Ισπανία σύντομα θα λάβει 40 δισ. ευρώ σε βοήθεια από τον ESM για τις τράπεζές της, χρέος που η Μαδρίτη επίσης ήλπιζε ότι θα εγγυηθεί ο ESM.

Η συμφωνία του Ιουνίου θα επέτρεπε στον ESM να αναλάβει αυτά τα χρέη όταν η ενιαία τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης στηθεί και λειτουργήσει υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ειδικά στις Βρυξέλλες, ήλπιζαν ότι η εποπτική αρχή θα λειτουργεί από τις αρχές του 2013, αλλά το Βερολίνο έχει ζητήσει βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που εγείρει κατηγορίες ότι η Γερμανία προσπαθεί να καθυστερήσει μέχρι μετά τις εκλογές του επόμενου έτους.

Οι συνομιλίες έχουν καταλήξει στην προσπάθεια σχεδιασμού μιας διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα ενεργητικά που θα αναλάβει ο ESM και σε εκείνα που θα παραμείνουν στις εθνικές κυβερνήσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τυχόν επισφαλή δάνεια που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη θα βυθίσουν τον ESM αν μετατεθούν στα βιβλία του κι έχουν ζητήσει «κρατικές εγγυήσεις» για να προστατευτεί ο ESM.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v