Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Γιατί το ΔΝΤ έστρεψε τα βέλη του κατά του Ελ Σαλβαδόρ

Με ποια επιχειρήματα το Ταμείο βάζει στο στόχαστρο την απόφαση της χώρας να μετατρέψει σε νόμιμο χρήμα το Bitcoin. Οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείου, τα ρίσκα και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η απόφαση της μικρής χώρας.

Bitcoin: Γιατί το ΔΝΤ έστρεψε τα βέλη του κατά του Ελ Σαλβαδόρ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Καθόλου ευχαριστημένοι δεν είναι οι άνθρωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ να αναγνωρίσει το Bitcoin ως παράλληλο νόμιμο νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με το Reuters. Τι σημαίνει νόμιμο; Όπως εξηγήσαμε χθες, το κράτος και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποδέχονται το Bitcoin, όπως και το δολάριο, ως νόμιμο μέσο πληρωμής.

Από ό,τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice, εγείρονται ορισμένα μακροοικονομικά, χρηματοοικονομικά και νομικά ζητήματα, που απαιτούν πολύ προσεκτική ανάλυση. Πρόσθεσε επίσης πως εκπρόσωποι του Ταμείου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Nayib Bukele για να συζητήσουν το ζήτημα. Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται ήδη σε διαδικτυακές συζητήσεις με το ΔΝΤ, αναζητώντας ένα πρόγραμμα στήριξης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μια χρηματοδότηση που έχουν λάβει αρκετές χώρες, για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Με άλλα λόγια, τι επιδιώκει να κάνει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ; Να δανειστεί δολάρια, να τα χρωστάνε και να πληρώσουν τόκο, για κάτι που οι Αμερικανοί απολαμβάνουν δωρεάν, απλά τυπώνοντάς το. Σαν να μην εντείνει αυτό από μόνο του την ανισότητα, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως δεν θα τους διευκολύνει. Γιατί; Επειδή έχει τη δύναμη να το κάνει.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ κινείται απειλητικά εναντίον μιας χώρας με ΑΕΠ μόνο 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αποκαλύπτει την ανησυχία τους. Το ΔΝΤ πράγματι έχει λόγους να φοβάται, επειδή το Bitcoin κάνει αυτά τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) που χρησιμοποιεί ως νομισματική μονάδα το Ταμείο ξεπερασμένα. Τα SDR βασίζονται σε ένα καλάθι πέντε νομισμάτων: δολάριο ΗΠΑ, ευρώ, κινεζικό ρενμίνμπι, ιαπωνικό γιεν και βρετανική λίρα Αγγλίας.

Πώς αλλιώς να το ερμηνεύσεις, όταν το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα των εμβασμάτων προς τη χώρα, όπου χάνεται, σύμφωνα με αναλυτές, πάνω από το 5% του ΑΕΠ της από τους ενδιάμεσους ή ότι το 70% των κατοίκων δεν διαθέτουν καν τραπεζικό λογαριασμό. Αυτά δεν είναι ζητήματα που τους απασχολούν, για να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους. Το πρόβλημά τους είναι το Bitcoin!

Για ποιον είναι το ρίσκο τελικά;

Τελικά ποια πολιτική είναι περισσότερο οικονομικά αποτελεσματική και ηθικά σωστή; Τα κράτη που για να βοηθήσουν τους πολίτες και μοιράζουν δωρεάν χρήματα, δημιουργώντας τα από κοπανιστό αέρα, υπονομεύοντας τη βασική αρχή της σπανιότητας, ή το Ελ Σαλβαδόρ, που επιχειρεί να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, διευκολύνοντάς τους να χρησιμοποιούν χρήματα που δεν μπορούν να παραχθούν κατά το δοκούν;

Ακόμα και αν η πρώτη επιλογή θεωρείται οικονομικά πιο αποδοτική, που μόνο σίγουρο δεν είναι σε βάθος χρόνου, το βέβαιο είναι πως κράτη σαν το Ελ Σαλβαδόρ δεν μπορούν να το ακολουθήσουν. Γιατί; Επειδή δεν έχουν δικό τους νόμισμα. Χρησιμοποιούν κάποιο στο οποίο δεν έχουν λόγο στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής του, η οποία ακόμα και σωστή να είναι, είναι σχεδιασμένη προς όφελος των Αμερικανών, όχι των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ. Επιπλέον, βοηθάει τους μετανάστες από το εξωτερικό να μεταφέρουν διασυνοριακά εμβάσματα προς το εσωτερικό της χώρας, χωρίς ενδιάμεσους που απομυζούν από 10 μέχρι 40% του ποσού που στέλνεται.

Με άλλα λόγια, τι έχουμε; Ένα μικρό και φτωχό έθνος της Λατινικής Αμερικής, που αποφάσισε να κάνει ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του. Μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που παλεύει να βγάλει από την ανέχεια τον λαό της υιοθετώντας ως παράλληλο νόμισμα το Bitcoin. Σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία σε πρώτη φάση. Το θέμα είναι πως παρεμποδίζεται το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Είναι θέμα ηθικής τάξης πάνω από όλα.

Εξάλλου εδώ και 20 χρόνια έχουν ως νόμισμα το πιο δυνατό στον κόσμο, το δολάριο. Δεν τους βοήθησε ιδιαίτερα. Θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο εξελιγμένο. Μέσα από την εφαρμογή της Strike να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ψηφιακή μορφή χρήματος, που πραγματοποιεί σχεδόν δωρεάν εμβάσματα, εύκολα και άμεσα.

Το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός και ο Παναμάς είναι απολύτως δολαριοποιημένοι. Αν επιτύχει το «πείραμα», τα λατινοαμερικανικά έθνη έχουν μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την τεράστια εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο από εκεί, αλλά από τις διεφθαρμένες ηγεσίες τους. Η λειτουργία και η διακίνηση του Bitcoin είναι κάτι που δεν μπορεί να επηρεαστεί από κάποιον άνθρωπο ή από κάποια ομάδα ανθρώπων, όσο ισχυροί και να είναι.

Πολλοί συγχέουν τον επηρεασμό ή τη χειραγώγηση της τιμής με τη λειτουργία του. Επηρεασμός της τιμής των χρηματιστηριακών τίτλων ή της αξίας των εμπορευμάτων υπήρξε πάντοτε στον κόσμο και προφανώς θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο πρώτος που το επιχείρησε με επιτυχία ήταν πριν χιλιάδες χρόνια ο Θαλής ο Μιλήσιος στο ελαιόλαδο. Μήπως οι κεντρικές τράπεζες δεν χειραγωγούν το νόμισμα ή το χρηματιστήριό τους; Δεν πρόκειται για κάτι κρυφό. Αυτή είναι η επίσημη δουλειά τους.

Ωστόσο το Bitcoin είναι το μοναδικό σύστημα πληρωμών στον κόσμο που δεν μπορεί να εμποδιστεί η διακίνηση αξίας. Κανείς δεν έχει λόγο στη λειτουργία του. Κανείς δεν καθορίζει τη νομισματική πολιτική του. Αυτό είναι που τρομάζει όσους ωφελούνται από το σημερινό κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Το ερώτημα δεν είναι αν η κίνηση αυτή εμπεριέχει ρίσκο, αλλά για ποιον. Έχετε αναρωτηθεί αν επιτύχει η εφαρμογή της Srtike στο Ελ Σαλβαδόρ, πόσοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί θα μείνουν χωρίς δουλειά; Πρώτα από όλα όσοι κερδίζουν από τη μεταφορά διασυνοριακών εμβασμάτων. Μόνο από τους μετανάστες σε όλο τον κόσμο, το ποσό αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Τα επιχειρήματα των επικριτών

Οι επικριτές του Bitcoin θεωρούν ότι το ΔΝΤ εγείρει θεμιτές ανησυχίες. Πώς υποτίθεται ότι οι επιχειρήσεις του Σαλβαδόρ που αναγκάζονται να δεχτούν Bitcoin θα μπορέσουν να πληρώσουν την οφειλή τους σε δολάρια στους ξένους προμηθευτές τους, εάν η αξία του Bitcoin μειωθεί απότομα, επειδή ο Musk έγραψε κάτι στο Twitter;

Αυτό δεν ισχύει, καθώς μπορούν να τα μετατρέψουν αμέσως σε δολάρια. Έτσι τουλάχιστον δουλεύει η εφαρμογή της Strike. Ίσως χρειαστεί κάποια περίοδος προσαρμογής για τους κατοίκους, αλλά είναι κάτι που λύνεται. Ήδη η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει με τη δημιουργία ειδικού ταμείου 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ως τείχους προστασίας των συναλλασσόμενων σε ενδεχόμενη αστάθεια.

Η ιδέα ότι «το Bitcoin δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα λόγω της μεταβλητότητας» αφορά μόνο τους προνομιούχους κάτοικους ανεπτυγμένων οικονομιών, ιδιαίτερα εκείνους που απολαμβάνουν ισχυρά περιουσιακά δικαιώματα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι πολλοί σε όλο τον κόσμο δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να εμπιστεύονται το δολάριο ή το ευρώ. Δεν αισθάνονται καν ασφαλείς για τον πλούτο τους, όταν ανά πάσα στιγμή σε κάποιο απολυταρχικό καθςστώς -ή λιγότερο απολυταρχικό, όπως είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου και αλλού- μπορεί να τον κατάσχει.

Είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπίζεις υπεροπτικά το Bitcoin από την άνεση του κλιματιζόμενου σαλονιού σου, καθισμένος στον καναπέ, κάνοντας τραπεζικές εργασίες και να επιλέξεις χρηματιστηριακούς τίτλους από τις διεθνείς αγορές. Για κάποιους άλλους αποτελεί τη μόνη διέξοδο που μπορεί να τους σώσει από υπερπληθωρισμό και πείνα.

Πολλοί αναφέρουν ως επιχείρημα ότι υιοθετώντας το Bitcoin, το Ελ Σαλβαδόρ θα συμβάλει στη μόλυνση του πλανήτη. Ο πρόεδρος Nayib Bukele το διέψευσε αμέσως δείχνοντας τη φωτογραφία ενός πηγαδιού με εκπομπή γεωθερμικής ενέργειας από ένα ηφαίστειο εντελώς καθαρής, το οποίο θα παρέχει περίπου 95 MW. Εξήγησε μάλιστα πως δεν βγαίνει καπνός. Αυτό που μοιάζει με καπνό είναι καθαρός υδρατμός. Εκεί θα δημιουργηθεί μια πλήρης μονάδα εξόρυξης Bitcoin.

Στο κεφάλαιο με το βλέμμα στο μέλλον (εδώ) έχουμε εξηγήσει πως το Bitcoin μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων πόλεων, με πάμφθηνη καθαρή ενέργεια, που θα συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου φτωχών περιοχών. Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο να δούμε σε εξέλιξη να υλοποιείται η θεωρία παιγνίων σε επίπεδο κρατών, για την εξασφάλιση άφθονης ανανεώσιμης ενέργειας. Τις κινήσεις του Ελ Σαλβαδόρ τις παρακολουθούν με ενδιαφέρον στενά και άλλες χώρες.

Οι υποστηρικτές οργανώνονται

Τελικά σαν πολλή φασαρία δεν γίνεται για κάτι που ισχυρίζονται πως δεν έχει αξία; Αν δεν είχε, ποιος είναι ο λόγος που απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός από όλα τα κράτη για την απαγόρευσή του;

Το Bitcoin δεν είναι μόνο blockchain. Πρόκειται για το ανώτατο σημείο αποκέντρωσης που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος. Είναι μια ιδιαίτερη κοινότητα. Πολυπληθής, παθιασμένη, ισχυρή, με έξυπνες παρεμβάσεις. Για όποιον το αμφισβητεί, αρκεί να ρωτήσει τον Elon Musk. Τώρα, όπως φαίνεται, ήρθε η ώρα να τα βάλει με ολόκληρο ΔΝΤ. Ήδη άρχισαν να συντονίζονται κάποιες ενέργειες που αποσκοπούν στο να μαζέψουν Bitcoin αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να τα παραδώσουν στο Ελ Σαλβαδόρ, για να μην έχει ανάγκη το ΔΝΤ.

Ποιος είναι ο λόγος που το Bitcoin συγκινεί τόσο πολύ; Πολλοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν σε βάθος πώς λειτουργεί το Bitcoin, αλλά αντιλαμβάνονται την έννοια της ελευθερίας. Έχουν έμφυτη την ανάγκη μέσα τους να παλέψουν για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Το ζήτημα του Bitcoin ποτέ δεν αφορούσε το περιβάλλον, το κλίμα ή τους τρομοκράτες. Αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό της ελευθερίας. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν λόγους να μην τους αρέσει το Bitcoin. Απελευθερώνει τους πολίτες από την εξάρτηση και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Γιατί τότε πολλοί είναι ενάντιοι; Λόγω άγνοιας, φόβου, συμφερόντων. Όμως, όπως βλέπουμε, η μεταστροφή που συντελείται προς το στρατόπεδο των υποστηρικτών είναι συγκλονιστική.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ δημοσίευσε ένα tweet αναφέροντας πως «Υπάρχουν σκοτεινές στιγμές στον κόσμο, αλλά υπάρχει μια μικρή σπίθα ελπίδας. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι το μόνο πορτοκαλί στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Η σπίθα». 

Θα φάνε το κεφάλι τους υποστηρίζουν κάποιοι, χαιρέκακα. Πράγματι οι πιέσεις θα γίνουν ασφυκτικές, γιατί τα συμφέροντα είναι πανίσχυρα. Ωστόσο την απάντηση την είχε δώσει ο Ανδρέας Κάλβος πριν από 200 χρόνια: Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Αν θεωρείς το Bitcoin ως μια απλή χρηματιστηριακή αξία, το ρίσκο είναι σημαντικό. Αν το αντιμετωπίζεις ως μια ανώτερη νομισματική εφεύρεση, τότε ίσως δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσεις να αποκτήσεις μετά από τόση υποχώρηση. Όπως πάντα, ο επενδυτής έχει τον τελευταίο λόγο.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v