Η Ουάσιγκτον στέλνει σινιάλο για τα κρυπτονομίσματα

Ολα τα βλέμματα στη SEC και στις αποφάσεις για Ethereum για τη βραχυπρόθεσμη τάση στα crypto. Κρισιμότερο ωστόσο για τον κλάδο είναι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον στέλνει σινιάλο για τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η αγωνία κορυφώνεται σήμερα, όσον αφορά την απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την έγκριση ή όχι του Ethereum ETF στη spot αγορά. Ωστόσο δεν έχουμε μόνο αυτό, αλλά και άλλα, εξίσου, αν όχι σημαντικότερα ζητήματα που θα καθορίσουν τον χώρο των crypto για τα επόμενα χρόνια.

Ποια είναι αυτά; Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (US House of Representatives‎‎) καλείται να ψηφίσει σήμερα ένα καθοριστικό νομοσχέδιο που αφορά το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, με τίτλο «Χρηματοοικονομική καινοτομία και τεχνολογία για τον 21ο αιώνα» (FIT 21).

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε χθες την επιθυμία του να υπάρξουν ολοκληρωμένοι και σαφείς κανονισμοί για τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που επιχειρεί να ορίσει αναλυτικά πώς θα πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά των crypto στις ΗΠΑ.

Οι βασικοί τομείς και διατάξεις καθορίζουν και αποσαφηνίζουν πολλά σημεία τα οποία ήταν ασαφή ή ακόμα και απουσίαζαν. Για παράδειγμα, οριοθετούν τη δικαιοδοσία μεταξύ της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission ή CFTC), τις δύο κυριότερες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα συχνά διαφωνούν ανοικτά όσον αφορά τη δικαιοδοσία τους.

Για παράδειγμα, η SEC ήθελε να χαρακτηρίσει το δίκτυο του Ethereum ως χρεόγραφο. Άρα να το έχει υπό τη δική της εποπτεία. Η CFTC προσπαθούσε να το χαρακτηρίσει ως εμπόρευμα, για να το έχει υπό τη δική της εποπτεία.

Επίσης ξεκαθαρίζει ζητήματα που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, καθορίζοντας τις προϋποθέσεις σχετικά με τη διαφάνεια και τις γνωστοποιήσεις για τους υποστηρικτές υπηρεσιών, εταιρειών και προϊόντων.

Επιπλέον, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να μελετήσει τα stablecoins. Τα stablecoins είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση για τους νομοθέτες. Από τη μία, τυχόν άρση των εμποδίων χρησιμοποίησής τους ανοίγει τον δρόμο για την παράκαμψη των τραπεζών ως μηχανισμούς πληρωμών. Από την άλλη, έχουν γίνει σημαντικοί αγοραστές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, στηρίζοντας το δολάριο σε μια εποχή που πολλά κράτη αρχίζουν να του γυρνάνε… την πλάτη.

Πολύ σημαντικό είναι πως απαγορεύει στις υπηρεσίες να εμποδίζουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Ίσως ακόμα πιο σημαντικό είναι πως το νομοσχέδιο επιχειρεί να ορίσει τις προϋποθέσεις, ποια από τα αποκεντρωμένα συστήματα είναι επαρκώς αποκεντρωμένα, έτσι ώστε να μη χαρακτηρίζονται χρεόγραφα. Εισάγει μια διαδικασία για την πιστοποίηση των δικτύων και των περιουσιακών στοιχείων, ως εμπορευμάτων. Όπως χαρακτηρίζεται αυτή τη στιγμή μόνο το Bitcoin.

Από ό,τι αναφέρεται, η SEC οφείλει να εξετάσει τις αιτήσεις και να απαντήσει μέσα σε 90 ημέρες. Εάν καθορίσει ότι ένα περιουσιακό στοιχείο λειτουργεί χωρίς έλεγχο από κάποια συγκεκριμένη κεντρικοποιημένη οντότητα, τότε θα χαρακτηρίζεται ως εμπόρευμα και θα υπόκειται στη δικαιοδοσία της CFTC.

Με άλλα λόγια, η SEC διατηρεί μέρος της ισχύος της. Συνεπώς, δεν αποτελεί την ιδανική λύση για όσους είναι καχύποπτοι με τις προθέσεις τους, αλλά πρόκειται για τεράστια πρόοδο όσον αφορά στο να υπάρχουν σαφείς κανόνες. Κάτι που έλειπε από τον χώρο.

Όσον αφορά στους συσχετισμούς δύναμης, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι περισσότερο ωφελημένοι, επειδή είχαν πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση στο θέμα των crypto από νωρίς. Καρπώνονται τα οφέλη, καθώς ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός 50 εκατομμυρίων Αμερικανών είναι πλέον κάτοχοι κρυπτονομισμάτων. Οι Δημοκρατικοί, ανησυχώντας πως θα χάσουν ψήφους, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο Gary Gensler, ο επικεφαλής της SEC, άλλαξε γνώμη για το Ethereum. Από εκεί που πάσχιζε να του ψαλιδίσει τα φτερά χαρακτηρίζοντάς το χρεόγραφο, τώρα φαίνεται να δίνει έγκριση στις αιτήσεις για το ETF της spot αγοράς που θα… το απογειώσει.

Οι φανατικοί αντι-crypto, όπως η Elizabeth Warren που πρωτοστατούσε σε οτιδήποτε δυσκόλευε την τεχνολογία, έχουν αρχίσει να απομονώνονται. Τόσο από συνάδελφους βουλευτές όσο και από το περιβάλλον του Μπάιντεν. Εκείνοι που έγειραν την πλάστιγγα με τη μεταστροφή τους είναι οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί.

Όπως αναφέραμε χθες, ο Τραμπ πλέον έχει αρχίσει να εμφανίζεται θετικός προς τα crypto. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ανακοίνωσε πως δέχεται Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα για δωρεές της εκστρατείας του!

Οι επικείμενες εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για τον χώρο των crypto. Το 2025 η Γερουσία θα διορίσει νέους επιτρόπους σε SEC, CFTC, FDA, FTC. Αν οι ενάντιοι, όπως η Warren, βγουν ενισχυμένοι, τότε επικεφαλής των κρίσιμων υπηρεσιών όπως η SEC θα είναι άνθρωποι όπως ο Γκένσλερ. Αν αντίθετα βγουν ευνοημένοι οι πιο φιλικοί στα crypto, θα διοριστούν άνθρωποι όπως η Hester Peirce. Η «crypto-μαμά» όπως την αποκαλούν, η οποία είναι μέλος του συμβουλίου της SEC.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v