Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Βουτιά 11% για το πέσο έναντι του δολαρίου, ενώ χρυσός και γεν ενισχύονται πάνω από 2,5%. Πτώση έως και 800 μονάδες για τα futures του Dow Jones, έντονες πιέσεις και στην Ευρώπη. Sell-off στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei να κλείνει κάτω 5,36%.

Δεν αρέσουν στις αγορές τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, με το δολάριο, το μεξικανικό πέσο, τα futures της Wall και τα ασιατικά χρηματιστήρια να κάνουν «βουτιά», ενώ αντιθέτως ο χρυσός, το γεν, το ελβετικό φράγκο, ακόμα και η στερλίνα κάνουν ράλι.

Καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις ΗΠΑ δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Τραμπ και της Κλίντον, οι επενδυτές στρέφονται μαζικά σε «ασφαλή καταφύγια».

Οι αγορές έτειναν να προτιμούν την Κλίντον, θεωρώντας ότι είναι υποψήφια του status quo. «Αντιθέτως, μια νίκη του Τραμπ θα πυροδοτήσει τεράστια αβεβαιότητα, που πιθανότατα θα υπονόμευε -αρχικά τουλάχιστον- τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, που με τη σειρά του θα απέκλειε μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος», προειδοποίησε η οικονομολόγος της RBS Michelle Girard.

Σημαντικότερο πλήγμα δέχεται το μεξικανικό πέσο -το οποίο έχει μετατραπεί σε «βαρόμετρο» για τις εκλογές αυτές-, ιδιαίτερα μετά το μικρό προβάδισμα του Τραμπ στην πολιτεία-κλειδί της Φλόριτνα.

Το δολάριο έκανε άλμα άνω του 11% έναντι του πέσο, αν και οι traders σημειώνουν πως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει το μεξικανικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Έναντι του γεν, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 2,75% στα 102,28 γεν, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 1,85% στο 1,1229 δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός κάνει ράλι 3,36% στα 1.316,4 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι 3,5% στα 18,99 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο υποχωρεί κατά 1,02% στα 43,95 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται πως οι αρχές της Νότιας Κορέας παρενέβησαν ώστε να σταθεροποιήσουν το νόμισμα της χώρας, ενώ οι dealers αρχίζουν να αναρωτιούνται αν θα υπάρξει παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, προκειμένου να ηρεμήσει κάπως το κλίμα. Πληροφορίες υπάρχουν και για ετοιμότητα της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συνάντηση του υπουργείου, της αρμόδιας υπηρεσίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές.

«Βουτιά» και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 1,5%. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,36% στις 16.251 μονάδες, πτώση 2,89% σημειώνει ο δείκτης Hang Seng στις 22.247 μονάδες, 1,95% ο ASX στις 5.238 μονάδες και 2,46% ο Kospi στις 1.954 μονάδες, ενώ στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,31% στις 3.138 μονάδες και ο CSI κατά 0,18% στις 3.364 μονάδες.

Πτώση έως και 800 μονάδες σημειώνουν τα futures του Dow Jones. Στο limit down με πτώση 5% τα futures του Nasdaq.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφουν και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE 100 να καταγράφουν ισχυρές απώλειες 5%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v