Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση έως 6,5% στις κινεζικές αγορές μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Ο Τραμπ προανήγγειλε αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 10% που είναι σήμερα, ενώ βάζει στο στόχαστρο και επιπλέον κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισ. δολαρίων. Ακύρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας εξετάζει το Πεκίνο.

Με απώλειες που προς στιγμήν άγγιξαν ακόμα και το 6,5% αντιδρούν οι κινεζικές μετοχές στην απρόσμενη κλιμάκωση της πίεσης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προανήγγειλε αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα αυτήν την εβδομάδα

Οι αγορές σε μεγάλο βαθμό ανέμεναν οι δυο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε εμπορική συμφωνία και οι νέες δηλώσεις Τραμπ εγείρουν νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας να μετατραπεί σε εμπορικό πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν "υπερβολικά αργά" και πως θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων την Παρασκευή, από 10% που είναι σήμερα. Είπε επίσης πως θα βάλει "σύντομα" στο στόχαστρο επιπλέον κινεζικά αγαθά 325 δισ. δολαρίων, στα οποία θα επιβληθεί δασμός 25%.

Το Πεκίνο από την πλευρά του, σύμφωνα με την Wall Street Journal, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα, μετά τις νέες απειλές του Τραμπ.

Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 5,6% στις 2.906 μονάδες, ο CSI με πτώση 5,8% στις 3.684 μονάδες, με 3,2% ο Hang Seng στις 29.114 μονάδες, ο ASX έκλεισε 0,89% χαμηλότερα στις 6.369 μονάδες, ενώ ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχωρούσε κατά περίπου 2%.

Τα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σεούλ παρέμειναν σήμερα κλειστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v