Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αντικρουόμενα σινιάλα ΗΠΑ-Κίνας πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Χθες η είδηση πως Πεκίνο και Ουάσινγκτον συμφώνησαν στην άρση δασμών στο πλαίσιο της πρώτης φάσης μιας εμπορικής συμφωνίας, είχε δημιουργήσει αισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές. Όμως πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Λευκού Οίκου.

Απομακρύνονται από το υψηλό εξαμήνου οι ασιατικές μετοχές, καθώς τα αντικρουόμενα σινιάλα που στέλνουν Κίνα και ΗΠΑ ως προς την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις, δημιουργεί αμφιβολίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα εκεχειρία που θα τερματίσει τον καταστροφικό δασμολογικό πόλεμο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Μια ημέρα νωρίτερα, η είδηση πως Πεκίνο και Ουάσινγκτον συμφώνησαν στην άρση δασμών στο πλαίσιο της πρώτης φάσης μιας εμπορικής συμφωνίας, είχε δημιουργήσει αισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως το σχέδιο αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από εντός του Λευκού Οίκου και από εξωτερικούς συμβούλους.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,4%, απώλειες 0,45% για τον Shanghai Composite στις 2.965 μονάδες, 0,42% για τον CSI στις 3.975 μονάδες, 0,33 για τον Kospi στις 2.137 μονάδες, 0,82% για τον Hang Seng στις 27.618 μονάδες και οριακές απώλειες για τον δείκτη ASX στις 6.833 μονάδες.

Αντιθέτως, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,26% υψηλότερα στις 23.391 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v