Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Οι ανησυχίες για ανυπολόγιστη βλάβη στην παγκόσμια οικονομία από τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις διεθνείς αγορές. Ήπιες κινήσεις μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου» στα futures της Wall. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο, που υποχώρησε κάτω και από τα 20 δολάρια.

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων παραμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως το παγκόσμιο shutdown λόγω του κορωνοϊού, θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, προκαλώντας ανυπολόγιστη βλάβη στις παγκόσμιες οικονομίες, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε το πρωί μείωση κατά 20 μ.β. ενός βασικού επιτοκίου ρέπο, σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προέβη και η Σιγκαπούρη, ενώ η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας είπε πως να δέχεται εταιρικό χρέος ως εγγύηση για δάνεια.

Η JPMorgan προβλέπει τώρα πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να καταγράψει πτώση 10,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε ετήσια βάση.

«Το μεγάλο ερώτημα για τις αγορές είναι αν τα τεράστια μέτρα τόνωσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα παγκοσμίως θα είναι αρκετά για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να αντέξει το σοκ από τα μέτρα περιορισμού του Covid-19”, σχολίαζε σε σημείωμά του ο Rodrigo Catril της National Australia Bank, όπως αναφέρει το CNBC. Κατά τον ίδιο, «για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθος των μέτρων περιορισμού και τη διάρκεια εφαρμογής τους».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναπροσαρμόσει τις πολιτικές της για να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άμεσα για να προστατευθούν από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση. Ο Σι είπε επίσης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νίνγκμπο, πόλη στην ανατολική επαρχία Τζετζιάνγκ, ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις πρέπει πλέον να ξαναρχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν, ακόμα και καθώς η προσπάθεια για να ελεγχθεί η πανδημία συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει το Reuters, αυξημένη είναι η αβεβαιότητα ως προς το αν τα funds θα πρέπει να δώσουν εντολές αγοράς ή πώλησης για το τέλος του μήνα και του τριμήνου προκειμένου να φτάσουν στα benchmarks τους, πολλά από τα οποία έχουν εκτροχιαστεί λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων στις αγορές τον Μάρτιο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 1,4%, ο Nikkei στο Τόκιο κατέγραφε απώλειες 2,7% στις 18.866 μονάδες, ο Shanghai Composite 1,6% στις 2.728 μονάδες, ο CSI 1,8% στις 3.643 μονάδες, ο Hang Seng 1,3% στις 23.181 μονάδες, ο Kospi 0,88% στις 1.702 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX έκανε ράλι 4,67% στις 5.101 μονάδες.

Την ίδια ώρα, τα futures της Wall Street δείχνουν προσπάθεια σταθεροποίησης, καθώς σημειώνουν οριακές μεταβολές μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου».

Ισχυρές πιέσεις δέχεται για μια ακόμα φορά το πετρέλαιο, καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης στον νομισματικό τους πόλεμο. Έτσι, τα futures του Brent καταγράφουν πτώση 5,86% στα 23,47 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές στην Ασία και του αργού 4,42% στα 20,56 δολάρια. Νωρίτερα, το αργό είχε φτάσει να υποχωρεί κάτω και από τα 20 δολάρια, στα 19,92 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v