Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας, μετά την απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει τις αμερικανικές συναλλαγές με TikTok και WeChat. Θετική έκπληξη από τα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές του Ιουλίου.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τη νέα κλιμάκωση των σινοαμερικανικών εντάσεων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία απαγορεύει τις αμερικανικές συναλλαγές με δυο δημοφιλή κινεζικά apps, το WeChat της Tencent και το TikTok της ByteDance.

Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διαταγή που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Κίνα να εγκαταλείψει το προξενείο της στο Χιούστον, εκτιμάται πως θα προκαλέσει αντίποινα από το Πεκίνο, ίσως μια απαγόρευση της Apple ή της Microsoft.

Η απόφαση Τραμπ επισκίασε το όποιο θετικό κλίμα είχαν δημιουργήσει τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας, που έδειξαν αύξηση των εξαγωγών κατά 7,2% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ υψηλότερα από την πτώση 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 1% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,39% χαμηλότερα στις 22.329 μονάδες.

Πτώση 1,22% για τον δείκτη Shanghai Composite στις 3.345 μονάδες, 1,4% για τον CSI στις 4.696 μονάδες και 1,68% για τον Hang Seng στις 24.512 μονάδες, ο δείκτης ASX υποχωρούσε κατά 0,57%, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Kospi ενισχύεται κατά 0,34% στις 2.350 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v