Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις ασιατικές αγορές

Οι υποσχέσεις της κινεζικής κυβέρνησης για περαιτέρω μέτρα στήριξης της αγοράς, σε συνδυασμό με τις ελπίδες για ειρήνευση στην Ουκρανία, δίνουν ώθηση στις ασιατικές αγορές. Ανοδικά το πετρέλαιο, με το Brent να πλησιάζει τα 100 δολάρια.

Ράλι στις ασιατικές αγορές

Άλμα κάνουν οι ασιατικές μετοχές, καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τους κινδύνους από τη νομισματική πολιτική της Fed, τον πόλεμο της Ουκρανίας και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, με τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ να ηγούνται της ανόδου.

Οι κινεζικές αγορές ανέκαμψαν από χθες, μετά τις αναφορές στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης πως οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας προσπαθούν να βρουν έναν σχέδιο συνεργασίας για τις κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.

Επίσης, τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι κινεζικές αρχές εργάζονται προς τη σταθερότητα του χειμαζόμενου κλάδου του real estate.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κίνας για περισσότερα μέτρα στήριξης των αγορών, καθησύχασαν κάπως τους επενδυτές αναφορικά με μια απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση της πανδημίας Covid-19.

Εν τω μεταξύ, η Fed ενέκρινε χθες την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες – πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018- ενώ στελέχη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί πως θα υπάρξει επιθετική αύξηση επιτοκίων στις επόμενες φετινές συνεδριάσεις.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε κέρδη 3,33% και ο δείκτης Nikkei του Τόκιο 3,42% στις 26.642 μονάδες.

Άνοδος 2,59% για τον Shanghai Composite στις 3.252 μονάδες, 3,19% για τον CSI στις 4.288 μονάδες, 5,79% για τον Hang Seng στις 21.250 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi κινείται 1,73% υψηλότερα στις 2.706 μονάδες και 1,15% ο ASX στις 7.521 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, μετά την προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας πως οι αγορές μπορεί να χάσουν 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως ρωσικού αργού και δυιλημένων προϊόντων από τον Απρίλιο, και πως η απώλεια της προσφοράς θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Τα futures του Brent καταγράφουν άνοδο 1,83% στα 99,81 δολάρια το βαρέλι και του αργού 1,64% στα 96,6 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v