Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρρευση στις ευρωαγορές

Ελεύθερη πτώση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Εικόνα απόλυτης κατάρρευσης στην Γερμανία με τον DAX στο -4,23%, ενώ η Γαλλία υποχωρεί κατά 2,4%. Αλλεπάλληλα ρεκόρ στον χρυσό, απώλειες στα futures της Wall.

Εικόνα διάλυσης παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές με το γερμανικό χρηματιστήριο να καθοδηγεί την πτώση και πρωταγωνιστές τον ενεργειακό αλλά και τον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 4% τις 5687 μονάδες ενώ νωρίτερα "εγραψε" ακόμη και -7%. Στην Γαλλία, ο CAC 40 χάνει 2,4% στις 3049 μονάδες, ενώ νωρίτερα άγγιξε το 4,3%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3% στις 4.916 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,23% στις 8353 μονάδες, ο πορταγαλικός PSI καταγράφει απώλειες 4,13% στις 5803 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FSTE MIB υποχωρεί κατά 1,16% στις 15458 μονάδες.

Τα σενάρια για double dip της αμερικανικής οικονομίας στρέφουν τους επενδυτές στην "ασφάλεια" του χρυσού που καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ (στα 1.771 δολ. η ουγκιά) ενώ κάθετη πτώση καταγράφουν όλες οι τοποθετήσεις που στηρίζονται στην ανάπτυξη. Η τιμή του μαύρου χρυσού, επί παραδείγματι, βρίσκεται σε κάθετη πτώση, στο 2,5% η τιμή του αμερικανικού αργού στα 78,38 δολ.για συμβόλαια Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχη "βουτιά" καταγρέται και στις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου με την μετοχή της ΒΡ να υποχωρεί κατά 6,6% και της Royal Dutch Shell κατά 4%. Πτωτικά κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Royal Bank of Scotland υποχωρεί κατά 10% και της Barclays κατά 6%

Σταθεροποιητικά πάντως, κινείται η αγορά ομολόγων καθώς trader αλλά και ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει για δεύτερη μέρα αγοράζοντας κρατικούς τίτλους Ιταλίας και Ισπανίας.

Η προσοχή και οι ελπίδες των επενδυτών στρέφονται πλέον στην σημερινή συνεδρίαση της Fed και στο εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα βρει νέα όπλα στην φαρέτρα της για να στηρίξει οικονομία και αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v