Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σφαγή" στα χρηματιστήρια- Πτώση 2,25% σε DAX

Κόκκινα και πάλι τα ευρωπαϊκά ταμπλό, παρά τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Σενάρια για double dip, κάθετη πτώση σε πετρέλαιο και εμπορεύματα, νέο ρεκόρ χρυσού στα 1.700$. Ισχυρές πιέσεις 2% στα futures της Wall.

Η άμεση κινητοποίηση των ηγετών του G7 και της Ε.Ε. και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας αποκλιμάκωσαν την ένταση στις αγορές, μόνο βραχυπρόθεσμα. Τα ευρωπαϊκά ταμπλό, παρά τα αρχικά ισχυρά κέρδη, γύρισαν στο κόκκινο, καθώς επικρατούν οι ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία μετά την υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από την S&P.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,25%, στις 6.095 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,7%, στις 3.222 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,86%, στις 5.149 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,4%, στις 8.706 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1,06% στις 6.182 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FSTE MIB υποχωρεί κατά 0,26% στις 15.982 μονάδες. Να σημειωθεί ότι σήμερα το ιταλικό και το ισπανικό χρηματιστήριο ξεκίνησαν με κέρδη άνω του 2,5%.

Τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street δείχνουν κάθετη πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Τα κέρδη που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος (νωρίτερα οι μετοχές της Unicredit και της Intesa SanPaolo κατέγραφαν άνοδο μεγαλύτερη του 5%) αντισταθμίζονται από τις σημαντικές ρευστοποιήσεις στα εμπορεύματα. Η τιμή του πετρελαίου, άλλωστε, όπως και των βιομηχανικών μετάλλων σημειώνουν βουτιά αφού πλέον διατυπώνονται σενάρια ακόμη και για double dip της αμερικανικής οικονομίας. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί σχεδόν κατά 3 δολάρια στα 83,89 δολ. ανά βαρέλι, ενώ απώλειες της τάξεως του 6% κατέγραφε νωρίτερα η τιμή του κασσίτερου.

Η κινητοποίηση των κυβερνήσεων, πάντως, των μεγαλύτερων οικονομιών μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P ήταν άμεση. Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 αλλά και του G20 επισήμαναν την πρόθεσή τους να προβούν σε συντονισμένες δράσεις για τη σταθεροποίηση των αγορών. Η Γαλλία και η Γερμανία με κοινή ανακοίνωσή τους δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν πλήρως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ΕFSF θα αναλάβει συνολικά την ευθύνη της αγοράς ομολόγων όταν τεθεί σε λειτουργία, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

H EKT, μετά την έκτακτη και θυελλώδη τηλεδιάσκεψη του G7, ανέφερε ότι θα εφαρμόσει ενεργά το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων.

Η κατάσταση στις αγορές, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P. Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε κάθετη πτώση και ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 3,79%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και ο κλάδος των εμπορευμάτων, μετά τη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων.

Οι επενδυτές, πάντως, στράφηκαν και στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, οδηγώντας σε νέα ρεκόρ τον χρυσό (πάνω από τα 1.700 δολ. ανά ουγκιά) και το ελβετικό φράγκο.

Με το άνοιγμα της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, όμως, οι traders αναφέρουν πως ξεκίνησαν και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικεντρώνεται σε 5ετείς τίτλους της Ισπανίας και της Ιταλίας.

"Πραγματοποιούν εντολές 20 και 25 εκατομμυρίων και τα διαχέουν στην αγορά", δήλωσε trader και συμπλήρωσε: "Εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιήσουν αγορές δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα". Το αποτέλεσμα ήταν και το ευρώ να κινηθεί ανοδικά, αγγίζοντας το 1,4395 δολ., ενώ παράλληλα οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων κινούνται έντονα πτωτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v