Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ έφερε τα κάτω... πάνω στις ευρωαγορές

Με ισχυρή άνοδο άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ. Πάνω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο.

Γρήγορα ξεπεράστηκε το σοκ της εκλογής Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ καθώς οι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος αν και νωρίτερα «βούλιαζαν» άνω του 2%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες όπως το Οχάιο, τη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, την Νότια Καρολίνα ενώ η Χίλαρι Κλίντον κράτησε τα παραδοσιακά κάστρα των Δημοκρατικών όπως τη Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσει.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν το άνοιγμα της κάλπης σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν νίκη της Χίλαρι Κλίντον.

Οι αμφιλεγόμενες απόψεις του νέου προέδρου σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, προκάλεσαν αρχικά τσουνάμι ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη.

Ωστόσο οι αγοραστές επανέκαμψαν στις ευρωαγορές μετά την υπόσχεση Τραμπ ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης.

Η υπόσχεση Τραμπ γύρισε ανοδικά και το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Το δολάριο ενισχύεται 0,7% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0946 ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 1,1301 δολ.
Στο μεταξύ το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε σήμερα ότι "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στις Αγορές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης".

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος, 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018 για την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3% φέτος και στο 1,4% του χρόνου και το 2018.

Στο εταιρικό μέτωπο στην Ευρώπη, τα βρετανικά σούπερ μάρκετς Sainsbury's ανακοίνωσε μείωση 10% στα προ κέρδη φόρων στο εξάμηνο και συγκεκριμένα στα 372 εκατ. λίρες. Στον αντίποδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,8% στα 12,6 δισ. λίρες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,46% στις 339 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1% στις 6.911 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,56% στις 10.646 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 4.543 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,4% στις 8.901 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες 0,1% στις 16.799 μονάδες.

Νωρίτερα, στην Ασία, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei στο Τόκιο «βούλιαξε» 5,36% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονκ Κονγκ υποχώρησε 2,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 45,66 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1,283 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v