Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ανοδική εβδομάδα στις ευρωαγορές

Εβδομαδιαία κέρδη 0,7% κατέγραψε ο δείκτης Stoxx 600. Μικρή άνοδος στις σημερινές ευρωπαικές συνεδριάσεις. Πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Πτώση 3,4% για το πετρέλαιο. Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές παρά τις πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Ενδεικτικά, η μετοχή της OMV AG υποχώρησε 1,1%, της Galp Energia 0,9% και της ισπανικής Repsol 1,2%.

Νωρίτερα, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ ενέκριναν οι μέτοχοι της Ιταλικής Τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, με ποσοστό 96,13%. Στόχος της Monte dei Paschi είναι να ολοκληρώσει την άντληση κεφαλαίων και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αλλά και εν όψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία και του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία την ίδια ημέρα.

Παράλληλα, η επιχειρηματική επένδυση ενισχύθηκε στη Βρετανία στο τρίμηνο μετά το δημοψήφισμα, ενώ ανοδικά αλλά με βραδύτερο ρυθμό κινήθηκε και η καταναλωτική δαπάνη το τρίτο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα εν αναμονή της κρίσιμης της συνεδρίασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 3,4% στα 46,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανακάμπτει από χαμηλό σχεδόν εννέα μηνών σε σχέση με το δολάριο και συγκεκριμένα στο 1,0607 από 1,0554 την προηγούμενη μέρα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,18% στις 342 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,7%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η Τρίτη διαδοχική άνοδος για τον δείκτη.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 6840 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 10.699 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 4.550 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 8.674 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 16.515 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος στις ευρωαγορές καθώς στις ΗΠΑ είναι ημιαργία λόγω της «Μαύρης Παρασκευής».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,8% στα 1,183 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v