Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι οι ιταλικές τράπεζες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τραπεζικό κλάδο. Έντονες διακυμάνσεις για την τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται ο χρυσός. Μικρή πτώση για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές εξαιτίας την πολιτικής αβεβαιότητα στην Ιταλία και των έντονων διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με το δημοψήφισμα στην Ιταλία καθώς ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης σε μια δύσκολη περίοδο για τις ιταλικές τράπεζες.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, η Popolare Societa Cooperativa υποχώρησε 5%, η Banca Popolare di Milano 4,9% και η UniCredit 4,6%.

Επιπλέον, έντονες διακυμάνσεις παρουσιάζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Μετά από πτώση 2%, η τιμή του πετρελαίου γύρισε ανοδικά όταν ο υπουργός Ενέργειας του Ιράκ υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ ώστε να υπάρξει συμφωνία αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 2,4% στα 47,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία έστρεψαν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι ο χρυσός. Συγκεκριμένα, ο χρυσός κινείται υψηλότερα 1,1% στα 1.193 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ γύρισε σε πτώση έναντι του δολαρίου μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ειδικότερα το ευρώ σημειώνει πτώση 0,2% στο 1,0576 δολ.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να επεκτείνεται με μέτριο αλλά σταθερό ρυθμό, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Η σταδιακή αυτή ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, κυρίως λόγω των μέτρων νομισματικής πολιτικής».

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,77% στις 339 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,6% στις 6.799 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,09% στις 10.582 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 4.510 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,64% στις 8.619 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 16.216 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v