Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό δύο μηνών το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο ΟΠΕΚ και στερλίνα. Ενισχύεται το ευρώ. Πτώση για την τιμή του χρυσού.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και στην άνοδο της στερλίνας.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, όπως αναμενόταν, αποφάσισαν να παρατείνουν έως τα τέλη του 2018 τις περικοπές στην παραγωγή αργού. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 57,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά τη νέα ισχυρή άνοδο της στερλίνας στο 1,3493 δολ.

Στο μεταξύ, μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, δείχνοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών καταναλωτή παραμένει αδύναμος στο μπλοκ, παρέχοντας στήριξη στα σχέδια της ΕΚΤ για σταδιακή περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση 1,5% τον Νοέμβριο, έναντι αύξησης 1,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 1,6%, ενώ ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ είναι κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,1% το Νοέμβριο και 1,25 σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού στο 1,3%.

Στο εταιρικό «μέτωπο», η Credit Suisse ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επιστρέψει το ήμισυ των καθαρών εσόδων της στους μετόχους μέσω αγοράς ιδίων μετοχών ή ειδικών μερισμάτων, η Lufthansa ετοιμάζεται να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει την έγκριση των Βρυξελλών για την εξαγορά της Air Berlin, ενώ η Siemensσχεδιάζει την εισαγωγή του τμήματος ιατρικών λύσεων στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, θέτοντας τις βάσεις για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών των τελευταίων τουλάχιστον δυο δεκαετιών.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,33% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,9% στις 7.326 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 13.023 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 5.372 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,55% στις 10.211 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 22.368 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,7% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,,1888 από 1,1849 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v