Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές

Αδιαφορία και στις ευρωαγορές για τη νέα πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας. Βρετανία και ΕΕ φαίνεται πως "τα βρήκαν" για τον λογαριασμό του Brexit. Συνεχίζεται το ράλι στο Bitcoin. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια –πλην Λονδίνου-, με τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, τις εξελίξεις στο Brexit αλλά και το πλήθος οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται σήμερα, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ στο «ραντάρ» των επενδυτών μπαίνει δυναμικά και το Bitcoin, το οποίο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,73% στις 389 μονάδες, κατά 0,58% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.417 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,6% διαμορφώνεται ο δείκτης CAC στο Παρίσι στις 5.422 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει κέρδη 0,92% στις 13.179 μονάδες.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ψυχραιμία –έως και αδιαφορία- στη νέα πρόκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος δήλωσε πως επετεύχθη ο στόχος της Βόρειας Κορέας να γίνει πυρηνική δύναμη και πως η Πιονγκγιάνγκ έχει τη δυνατότητα να πλήξη ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Αναλυτές, σχολιάζοντας στο Bloomberg την “αδιαφορία» των ασιατικών αγορών για τις εξελίξεις στη Β. Κορέα, ανέφεραν μεταξύ άλλων πως οι επενδυτές ήδη περίμεναν πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνέχιζε τις πυραυλικές δοκιμές και πως, εν ολίγοις, έχουν «συνηθίσει» σ’ αυτές τις δοκιμές, ενώ δίνουν μικρές πιθανότητες να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. Κατά τους ίδιους, οι αγορές επιλέγουν να αντιδράσουν για την ώρα στα οικονομικά στοιχεία αντί των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στην Ευρώπη, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για τον «λογαριασμό» του «διαζυγίου». Βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν πως το ποσό θα ανέρχεται στα περίπου 50 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Bitcoin, το οποίο ξεπέρασε και τα 10.600 δολάρια νωρίτερα στις συναλλαγές στην Ασία, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 20% από την Παρασκευή. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από επτά χρόνια, το Bitcoin αποτιμώνταν στα μόλις 6 σεντς.

Από το οικονομικό «μέτωπο», τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν έδειξαν πως το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2000, ενώ η Γερμανία δημοσιοποιεί σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Από τις εταιρικές ειδήσεις, η Banco Santander ενέκρινε τις αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο, ο CEO του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου παραιτήθηκε, η Philips πώλησε το μερίδιό της στην Philips Lighting βάζοντας τέλος στον έλεγχό της επί της εταιρείας, ενώ η Nestle θα επενδύσει 55 εκατ. δολάρια σε νέο εργοστάσιο στην Κούβα.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,3%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v