Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ρευστοποιήσεων στις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Σε βαθύ κόκκινο τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι. Ενισχύεται το ευρώ. Άνοδος 2,5% για τον χρυσό.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμειναν και σήμερα οι ευρωαγορές στον απόηχο της «βουτιάς» των ασιατικών αγορών και της Wall Street την Τετάρτη.

Ειδικότερα, οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα ανοδικά επιτόκια προκάλεσαν αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Νωρίτερα το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η εμπορική ένταση μεταξύ χωρών, όπως ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση τις αγορές λόγω της αποστροφής ρίσκου από τους επενδυτές. Στο μεταξύ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά ετών.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά επέκρινε την πολιτική της Fed, αποκαλώντας την τράπεζα «τρελή» για την επιμονή της στα ανοδικά επιτόκια. Παράλληλα ο Τραμπ χαρακτήρισε την «βουτιά» των αγορών «μια διόρθωση που αναμέναμε από καιρό».

Πίσω στην Ευρώπη, το Brexit επέστρεψε στο προσκήνιο μετά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέρ για συμφωνία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, το ιταλικό χρηματιστήριο βρίσκεται κοντά σε επίπεδα «bear market» καθώς ο δείκτης MIB έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από το υψηλό του Απριλίου.

Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί προσεκτικά και τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος η χώρα να χάσει την πρόσβαση στις αγορές, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, είπε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,98% στις 359 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,94% στις 7.006 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,48% στις 11.539 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,92% στις 5.106 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,59% στις 9.017 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,84% στις 19.356 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,7% στα 71,23 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 2,5% στα 1.222 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1568 δολ. από 1,1519 την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v