Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Στις εξελίξεις στην Ιταλία παραμένει επικεντρωμένη η προσοχή των επενδυτών, ενώ παρακολουθούν και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σταθεροποιείται το Μιλάνο. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζιοβάνι Τρία, επιβεβαίωσε σήμερα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ δήλωσε πως περιμένει να υπάρξει συνεργασία με την ΕΕ. Όπως ανέφερε, η αύξηση του ελλείμματος της Ιταλίας, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, θα ανέρχονταν σε 22 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, στα 27 δισ. ευρώ το 2020 και στα 25 δισ. ευρώ το 2021.Ο κ. Τρία γνωστοποίησε επίσης πως η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη 15 δισ. ευρώ για τις δαπάνες του 2019, 6,9 δισ. ευρώ από τις περικοπές σε δαπάνες και 8,1 δισ. ευρώ από επιπλέον έσοδα.

Χθες, ο κ. Τρία, υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ηρεμία στην περίπτωση που οι αναταράξεις στις αγορές μετατραπούν σε οικονομική κρίση. Ωστόσο, τόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο, όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στα σχέδια της για τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαλβίνι δήλωσε σήμερα πως η ιταλική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους Ιταλούς να επενδύσουν σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, μέσω φοροαπαλλαγών.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης το ζήτημα του Brexit, καθώς η βρετανική κυβέρνηση πιέζεται να καταλήξει σε μια συμφωνία για το «διαζύγιο» με την ΕΕ πριν το τέλος του έτους. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η ΕΕ δεν περιμένει πλέον νέα πρόταση από τη Βρετανία για τα ιρλανδικά σύνορα, κάτι που αποτελεί ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% χαμηλότερα στις 371 μονάδες, στις 7.233 μονάδες σταθεροποιείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, κατά 0,66% υποχωρεί ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.284 μονάδες, κατά 0,58%  ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.907 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTMIB του Μιλάνο κινείται μεταξύ "πράσινου" και "κόκκινου", στις 20.040 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν έως 0,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v