Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 2,4% για το χρηματιστήριο του Μιλάνου

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με πρωταγωνιστή το ιταλικό χρηματιστήριο. Πτώση άνω του 1% για τους δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ιταλία και στην πορεία των ομολόγων.

Ειδικότερα, συνεχίζεται η κόντρα Ιταλίας με Ε.Ε. μετά από δημοσίευμα της La Repubblica ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλικής κυβέρνησης.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τόνισαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες πρόσθεσαν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Ωστόσο σήμερα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ως εχθρούς της Ευρώπης.

«Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που είναι κλειδωμένοι στο καταφύγιο των Βρυξελλών. Είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί που έφεραν τον φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σαλβίνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την επικεφαλής των ακροδεξιών της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με την σύγκρουση Ιταλίας- Ε.Ε. να βρίσκεται σε εξέλιξη η απόδοση του ιταλικού 10ετούς επιμένει υψηλότερα και συγκεκριμένα στο 3,59%, σημειώνοντας άνοδο 19 μονάδων βάσης.

Επιπλέον επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα αποθέματα ρευστότητας από 15 Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτή είναι η τέταρτη φορά που η Κεντρική Τράπεζα μεταβάλλει τα επίπεδα ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εντός του 2018.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε  1,11% στις 372 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,16% στις 7.233 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,36% στις 11.947 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,10% στις 5.300 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,59% στις 9.199 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε «βουτιά» 2,43% στις 19.851 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 73,98 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,4% στα 1.188 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1474 δολ. από 1,1523 την Παρασκευή.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v