Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες άνω του 2% στην Ιταλία

Η κλιμάκωση της έντασης Ρώμης-Βρυξελλών, με επίκεντρο τον προϋπολογισμό της χώρας, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Αύγουστο. Ανησυχία για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Πιέσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη «βουτιά» στα κινεζικά χρηματιστήρια νωρίτερα να επιβαρύνει το κλίμα, ενώ οι επενδυτές έχουν την προσοχή στραμμένη στις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Από το «μέτωπο» της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ανησυχίες της για τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, ωστόσο η Ρώμη επέμεινε πως «δεν θα κάνει πίσω» στα σχέδιά της για δαπάνες. Η ένταση Βρυξελλών-Ρώμης πιέζει τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου να ενισχύεται σε νέο υψηλό τεσσεράμισι ετών.

Η αγορά παρακολουθεί παράλληλα και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Brexit. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έλαβε κάποια ώθηση χθες, όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, δήλωσε στους Financial Times πως θα καλωσόριζε «με ανοικτές αγκάλες» τη Βρετανία στη συμφωνία TPP μετάτ το Brexit, ενώ αισιοδοξία για την πιθανότητα συμφωνίας για το Brexit επικρατεί και στην Ευρώπη. Πάντως, στελέχη των Τόρις, σύμφωνα με τους Times, προειδοποίησαν πως η όποια συμφωνία με την ΕΕ για το εμπόρια και τα σύνορα θα έχει ημερομηνία λήξης το 2022.

Εν τω μεταξύ, μελέτες της Deloitte και του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν πως η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επιβαρύνει τις βρετανικές επιχειρήσεις, πιέζοντας τις εξαγωγές, τις προσλήψεις και τις επενδύσεις.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου, η οποία υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 0,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και οι δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου πως η Ουάσινγκτον ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο εξαιρέσεων τις κυρώσεις κατά του Ιράν, για τις χώρες εκείνες που αποδεδειγμένα προσπαθούν ήδη να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,73% στις 373 μονάδες, κατά 0,45% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.285 μονάδες, κατά 0,77% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.318 μονάδες και κατά 0,77% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.018 μονάδες, ενώ πτώση 2,24% καταγράφει ο δείκτης FTMIB του Μιλάνο, στις 19.895 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

Άνοιγμα της Wall Street σε αρνητικό έδαφος δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν από 0,3% έως 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v