Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Μέτρα για στήριξη των ομολόγων φέρεται να εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση. Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το ΔΝΤ. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ένταση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών κλιμακώνεται, με επίκεντρο τον πρώτο προϋπολογισμό της λαϊκιστικής κυβέρνησης και τους στόχους που θέτει για το έλλειμμα. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις ανησυχίες αναφορικά με την ένταση Ιταλίας-ΕΕ, λέγοντας πως είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία με την Κομισιόν.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ζήτησε "εποικοδομητικό διάλογο" με την ΕΕ, ενώ τόνισε πως η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Επίσης, χαρακτήρισε "συνετούς" τους στόχους της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, προσθέτοντας πως τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρξει "η πρώτη σημαντική μείωση χρέους".

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα για την περίπτωση που το spread των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η διοργάνωση ενός roadshow για τους ιταλικούς κρατικούς τίτλους, ή η έκκληση προς τον Ιταλικό λαό να αγοράσει ιταλικά ομόλογα, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος, επικαλούμενο της εμπορικές αβεβαιότητες, που περιλαμβάνουν τη νέα συμφωνία NAFTA, το Brexit και τον δασμολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Για την ευρωζώνη, δε, εκτιμά πως θα εμφανίσει το 2018 ρυθμό ανάπτυξης 2%, από 2,2 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, με τη Γερμανία να πλήττεται από την μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών και των όγκων εμπορίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,45% στις 370 μονάδες, κατά 0,4% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.204 μονάδες, κατά 0,36% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.281 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.875 μονάδες ενώ ο δείκτης FTMIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,6% στις 19.735 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v