Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στις ευρωαγορές. «Βουτιά» για τους δείκτες DAX 30 (-2,2%) και CAC 40 (-2,1%). Πιέσεις στο πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές στον απόηχο της κόντρας Ιταλίας- Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό του 2019.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι παραμένουν αμετακίνητοι αναφορικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, δυο διεθνείς οίκοι αξιολόγησης η Moody’s και η S&P έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πιστοληπτική αξιολόγησης της Ιταλίας, τονίζει η Citigroup σε report.

«Προβλέπουμε μια υποβάθμιση από τη Moody΄s κατά τουλάχιστον μια μονάδα καθώς οίκος έχει θέσει υπό αναθεώρηση το rating της χώρας από την 3η Ιουνίου και δεν αποκλείουμε ένα αρνητικό outlook από την S&P, η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί την Ιταλία με BBB και σταθερό outlook», αναφέρει ο Οίκος.

Επιπλέον οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις για το Brexit καθώς η Μεγάλη Βρετανία πιέζει για έξοδο από την Ε.Ε. με συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στηνFed υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα δεν θα έπρεπε να ανεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις των επιτοκίων. «Δεν θα ήθελα ούτε κατ’ ελάχιστο να δω την οικονομία να επιβραδύνεται χωρίς ενδείξεις πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,61% στις 366 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,27% στις 7.145 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 2,21% στις 11.712 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 2,11% στις 5.206 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,05% στις 9.162 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,71% στις 19.719 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,2% στα 73,38 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.192 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1538 δολ. από 1,1492 την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v