Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αλμα 32% στα κέρδη της HSBC. Σε χαμηλό εβδομάδας η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, μετά την S&P. Πολιτικά, το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση της Μέρκελ να μην είναι ξανά υποψήφια πρόεδρος του CDU.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και αναμένουν μία ακόμη σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο Μιλάνο ο MIB ενισχύεται κατά 2,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 1,4% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται ανοδικά κατά 1,1%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,7%. Κέρδη 1,2% για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Την καλύτερη επίδοση έχει ο τραπεζικός τομέας, σημειώνοντας άνοδος κατά 1,15% με τη μετοχή της HSBC να ενισχύεται 3,6%. 

Αλμα κάνουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων οι οποίες είναι σε πορεία για την καλύτερη μέρα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η ρυθμιστική αρχή της Κίνας σχεδιάζει να μειώσει κατά 50% τον φόρο αγοράς αυτοκινήτου.

Οι μετοχές αυτοκινήτου ενισχύονται κατά 3,4% με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, BMW και Volkswagen να καταγράφουν κέρδη 4,3% με 4,9%.

Στο πολιτικό σκηνικό, το επίκεντρο είναι στη Γερμανία. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε σε ηγετικά στελέχη του CDU πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η καγκελάριος δέχθηκε έντονες πιέσεις σήμερα -μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση- από τους συντηρητικούς να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος. Το DPA μεταδίδει πάντως πως η κα Μέρκελ θέλει να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας.

Στις ιταλικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, απότομη πτώση καταγράφεται στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τη Δευτέρα, με του 10ετούς να χτυπάει χαμηλό εβδομάδας. Αιτία η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να μην υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.

Ο οίκος άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση σε ΒΒΒ, δύο βαθμίδες ανώτερα από τα «σκουπίδια». Ωστόσο μετέβαλε την πρόβλεψη για το outlook σε αρνητικό από σταθερό.

Το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού τίτλου υποχωρεί σε χαμηλό μίας εβδομάδας, στο 3,345% ενώ είναι εννέα μονάδες βάσης χαμηλότερα σε ημερήσια βάση. Η πτώση μειώνει το spread με το γερμανικό ομόλογο, στις 299 μονάδες βάσης από 306 αργά την Παρασκευή. Το επιτόκιο του 10ετούς Bund διαμορφώνεται στο 0,35%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει σήμερα τα νέα δημοσιονομικά σχέδια, που αναμένονται να βάλουν τέλος σε χρόνια μέτρα λιτότητας. 

Στο εταρικό μέτωπο, ετήσια αύξηση κατά 32% στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ότι είχε η HSBC το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στη λιανική και εμπορική τραπεζική καθώς και στον τομέα διαχείρισης πλούτου.

Ο τραπεζικός γίγαντας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τριμηνιαία κέρδη ύψους $3,90 δισ. σε σύγκριση με τα $2,96 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε αρνητικό έδαφος οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις ανησυχίες για τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη και την παγκόσμια ανάπτυξη να βαρύνουν το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v