Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά το ανοδικό διάλλειμμα της Τετάρτης. Απώλειες άνω του 1% για το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εξελίξεις με το Brexit και τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν συμφωνήσει όσον αφορά τη διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών.

Tο προσχέδιο της διακήρυξης θα εξεταστεί από τις εθνικές αντιπροσωπείες των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Παρά τις διαφωνίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, ελπίζουν να το οριστικοποιήσουν εγκαίρως, έτσι ώστε να το εγκρίνουν οι ηγέτες μαζί με τη νομική συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, στη Σύνοδο της Κυριακής.

Νωρίτερα, η βρετανίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων του Brexit μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Καμία τελική συμφωνία δεν μπορεί να συμφωνηθεί χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Κυριακή», φέρεται να ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο ιταλικός προϋπολογισμός συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές. Την Τετάρτη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλία καθώς η κυβέρνηση της Ρώμης αρνήθηκε να περιορίσει τις δαπάνες του 2019.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι στις συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Κόντε σημείωσε πως οι αυξανόμενες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων «δεν βοηθούν» και πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα ωφελούνταν από μια πιο ήρεμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι μηνών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βούτηξε στις -3,9 μονάδες το Νοέμβριο από -2,7 μονάδες τον Οκτώβριο.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις 352 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,28% στις 6.960 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 11.138 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 4.938 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,61% στις 8.906 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 18.603 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται χαμηλότερα 1,4% στα 53,87 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται μόλις 0,1% στα 1.228 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1401 δολ. από 1,1385 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v