Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία και Brexit πιέζουν τις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο η γειτονική χώρα και η Βρετανία, μετά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της πρώτης και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής για τη δεύτερη. Ανοδικά το ευρώ. Υποχωρεί το πετρέλαιο.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη. Οι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί ενόψει συμφωνίας για το Brexit και διαμάχης για τον ιταλικό προϋπολογισμό, εν μέσω ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2%, στο Παρίσι ο CAC 0,3%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 0,2% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,1%.

Απώλειες και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, κατά 0,4% σε Μιλάνο και Μαδρίτη.

Στο ιταλικό μέτωπο, η Κομισιόν επέβαλε την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας, καθώς έκρινε ότι δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά κριτήρια μείωσης του χρέους και ως εκ τούτου δικαιολογείται η κίνηση.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της».

«Εμείς και η Κομισιόν θέλουμε το ίδιο πράγμα: Να μειώσουμε το χρέος», τόνισε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Ματέο Σαλβίνι από τη Λέγκα, υπογράμμισε με ειρωνεία: «Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άη Βασίλη».

Στο βρετανικό μέτωπο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συζήτηση για το Brexit με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, την Τετάρτη.

Η Μέι τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά το προσχέδιο συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ (πρόκειτα για ξεχωριστή συμφωνία από τη συμφωνία του Brexit).

Την ίδια ώρα, η Ισπανία απειλεί να μην ψηφίσει τη συμφωνία, καθώς διαφωνεί με τη μελλοντική κατάσταση που θα προκύψει για το Γιβραλτάρ -βρετανικό έδαφος στην ισπανική νότια χερσόνησο. 

Τα ζητήματα θα συζητηθούν την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία για την έξοδο από το μπλοκ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,1%, στο $1,1397.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,38% στα 54,42 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με πτώση 0,52% καταλήγει στα $63,15.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v