Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα. Τρίτη μέρα ανόδου για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά τη συγκέντρωση 48 επιστολών από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος για την υποβολή πρόταση μομφής κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να γίνει αίτημα από το 15% ή 48 βουλευτές του κόμματος προς την επιτροπή που εκπροσωπεί τους βουλευτές που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους υπουργούς της να έχουν ελεύθερη ψήφο όσον αφορά το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

Στην Ιταλία, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης είπε σε δημοσιογράφους ότι "οι Εταίροι στην ΕΕ ζητούν από την Ιταλία έναν προϋπολογισμό που θα έχει αίμα και δάκρυα. Είναι απίστευτο που δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητά μας. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά δεν έχει σχέδια να αλλάξει τα βασικά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θυσιάζει τους Ιταλούς".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε σήμερα τα σχέδια για περιστολή των μέτρων τόνωσης της οικονομίας στο τέλος του έτους ενώ δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης, προειδοποιώντας πως η άνοδος του πληθωρισμού ίσως είναι βραδύτερη του αναμενόμενου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με οδηγό τις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την Ενέργεια και τη διατροφή, αναθεωρήθηκε καθοδικά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε 2,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο μετά την άνοδο κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο και 2% τον Αύγουστο. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 357 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα 2,2%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,34% στις 7.013 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 11.341 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5.025 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,09% στις 9.065 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 18.878 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 56,82 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,6% στα 1.221 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1408 δολ. από 1,1332 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v