Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit και Ιταλία κοκκίνισαν τις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το Brexit και ο ιταλικός προυπολογισμός. Πτώση για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στο Brexit και στην Ιταλία.

To σαββατοκύριακο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε στο sky News ότι μια αλλαγή της ηγεσίας το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να καθυστερήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, υποστήριξε ότι θα ήταν ανεύθυνο από το Κοινοβούλιο αν επικύρωνε τη συμφωνία της Μέι και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα ψήφιζε κατά.

Παράλληλα, την παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 προτείνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η μεταβατική περίοδος του Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν η χώρα πάει σε εθνικές εκλογές το 2022.

Στην Ιταλία, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε ότι "οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο θα φέρουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και θα βοηθήσουν την Ιταλία στη μάχη της έναντι των Βρυξελλών, όσον αφορά τον προϋπολογισμό".

"Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν μπορούν να μας ζητάνε να οδηγήσουμε τους Ιταλούς σε σφαγή", είπε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

"Η συζήτηση τις Ιταλικής Κυβέρνησης με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται", ανέφερε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, τονίζοντας πως "η Ιταλία δεν πρόκειται να αλλάξει σχέδια".

Πέρα όμως από το Brexit και την Ιταλία, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα θα ήθελε να κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ωστόσο, αργότερα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη δήλωση.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,73% στις 355 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,19% στις 7.000 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,85% στις 11.244 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 4.985 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,56% στις 9.006 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 18.823 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 56,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,1% στα 1.223 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1429 δολ. από 1,1417 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v