Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Με περιορισμένες απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για το εμπόριο. Υποχωρεί το ευρώ. Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το εμπόριο μετά από δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού που ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις για ενδεχόμενη υποχώρηση της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε. στο ζήτημα του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι η Ιταλία άρχισε να ετοιμάζεται μάλλον για έναν «χρήσιμο συμβιβασμό» καθώς ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έκανε γνωστό ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει σε δεκαδικούς αριθμούς». Δηλαδή ότι το έλλειμμα μπορεί να είναι και πιο χαμηλό από το αρχικό 2,4%.

Στο μέτωπο του Brexit, o Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία της Μέι θα ωφελήσει την ΕΕ και θα βλάψει την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου καταλήξει σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ.

«Φαίνεται πως είναι μια σπουδαία συμφωνία για την ΕΕ», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρουν οι Financial Times. «Αυτή τη στιγμή όπως έχει η συμφωνία, ίσως να μην μπορούν να εμπορεύονται με τις ΗΠΑ, και δεν νομίζω πως το θέλουν αυτό. Αυτό θα ήταν ένα πολύ μεγάλο αρνητικό σημείο για τη συμφωνία».

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι αποφάσισε να συμμετάσχει σε debate με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν καθώς αγωνίζεται να περάσει τη συμφωνία, που σφράγισε την Κυριακή με την ΕΕ, από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μέι προκάλεσε τον αντίπαλο της να πάρει μέρος στο debate, ενώ το πώς αυτό θα διεξαχθεί θα πρέπει να αποφασιστεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 357 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.016 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στις 11.309 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 4.983 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση μόλις 0,06% στις 9.085 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 19.150 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 51,20 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.218 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1286 δολ. από 1,1327 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v